IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е "за" нова ядрена централа, но при много ниска избирателна активност*

При активност под 20% въпросът дори няма да бъде върнат обратно в Народното събрание

19:00 | 27.01.13 г. 28
България е "за" нова ядрена централа, но при много ниска избирателна активност*

При изключително ниска активност премина първото национално допитване след 1989 година насам. Предварителните официални резултати сочат, че до урните са отишли под 18% от имащите право на глас към 17 часа днес. Малко над 60% са "за" развитието на ядрената енергетика чрез строителството на нова централа. 

Избирателната активност обаче е много ниска и ако не бъдат достигнати 20% от имащите право на глас, въпросът дори не може да бъде върнат в Народното събрание. В избирателните списъци са вписани над 6,9 млн. избиратели. За да бъде валиден този вот и решението да бъде задължително за управниците, обаче трябваше да гласуват над 4,3 млн. души или колкото са гласувалите в предходните национални избори. 

Всъщност голямото неизвестно в това допитване е избирателната активност. Според първите данни на агенция "Алфа Рисърч", представени пред БНТ, своя глас са подали 20,3% от избирателите и по този начин темата отново ще бъде дискутирана в парламента. 

По данни на Централната избирателна комисия към 22:20 часа, при преброени 36% от протоколите на секционните и регионалните комисии, 58,4% (309 хил.) от гласовете са "Да", а малко над 40,4% (214 хил) са "Не". 1,16% от пуснатите бюлетини са невалидни. Данните за активността обаче ще бъдат обявени едва в следващите дни. 

Поколенчески вот

Според данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" има ясно определен "поколенчески" вот. Най-голяма подкрепа на нова ядрена централа има сред хората над 60 години, където подкрепата си за проекта са дали 72% от гласуващите. Във възрастовата група 31-60 години "за" нова централа са гласували 57% от гласуващите. Най-ниска е подкрепата сред 18-30-годишните - 49,6 на сто са заявили своето желание да бъде изградена нова ядрена централа.

Първите реакции от инициаторите на референдума - БСП, бяха, че ниската активнос е факт заради крайно негативната компания за "Белене", заяви Румен Овчаров. Той обаче смята, че тепърва темата ще влезе в дневния ред на обществото, защото ще има над 20% избирателна активност и така по закон въпросът огново ще бъде дискутиран от народните представители. 

Първият референдум в новата история на България не премина и без някои проблеми. Началото на изборния ден беше забавено в някои общини в страната заради обилен снеговалеж. Агенция "Пътна инфраструктура" не отговаря за общинската пътна инфраструктура, коментираха от ведомството по темата.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са в добро състояние - почистени и обработени срещу замръзване, сочат коментарите на АПИ по отношение на обвиненията за неизчистени пътища и дали това не е опит за съботиране на изборите.

"Щастлив съм от победата на Джокович", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов минути след като даде гласа си в този референдум. Той визира победата на тенисиста от Сърбия Новак Джокович, който спечели титла от големия шлем в Австралия.

За премиера реферндумът по отношение на нова централа не е бил интересен за хората, по тази причина е и била и ниската избирателна активност. "Това е безмислено упражнение по темата", допълни той. 

По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че е важно хората да могат да излязат и да кажат своето мнение по темата. "Сега избираме между два модела - дали България ще е технологична държава или ще е вечно изоставаща", заяви още лидерът на БСП, партията, която инициира националното допитване по темата.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров пък заяви, че българският народ е "затворил "Белене" със своето неявяване до урните, при положение и на активната кампания "за" проекта, която тече в последните 30 години". 

*Новината е актуализирана към 23:10 часа с предварителните данни на ЦИК от преброени 36% от протоколите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 18
Vesko94
преди 11 години
Поздрави за тези 22%, които показаха, че може да има демокрация у нас! Демокрацията е за активните, грамотните и отворени към света хора. Онези, които решиха да не гласуват днес, предадоха България и показаха неграмотността си, липсата на идеи за бъдещето за самите тях и за техните деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Аз отидох, гласувах с каквото гласувах и формирахме представителна извадка от 20%.- Голям смях.Иначе, поне, упражнението по демокрация се състоя но, ни писаха тройка на три минуса. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
А какво всъщност ни питаха !? Питаха едно имайки предвид съвсем друго! :D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
FINTA
преди 11 години
Aз не искам, за това не отидох!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
slayer
преди 11 години
ти точно за какво мислиш, че са те попитали? аз явно не съм много умен, защото не разбирам въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
KalinS
преди 11 години
Най-накрая ни питаха какво искаме,ние не отидохме да гласуваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още