IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е "за" нова ядрена централа, но при много ниска избирателна активност*

При активност под 20% въпросът дори няма да бъде върнат обратно в Народното събрание

19:00 | 27.01.13 г. 28
България е "за" нова ядрена централа, но при много ниска избирателна активност*

При изключително ниска активност премина първото национално допитване след 1989 година насам. Предварителните официални резултати сочат, че до урните са отишли под 18% от имащите право на глас към 17 часа днес. Малко над 60% са "за" развитието на ядрената енергетика чрез строителството на нова централа. 

Избирателната активност обаче е много ниска и ако не бъдат достигнати 20% от имащите право на глас, въпросът дори не може да бъде върнат в Народното събрание. В избирателните списъци са вписани над 6,9 млн. избиратели. За да бъде валиден този вот и решението да бъде задължително за управниците, обаче трябваше да гласуват над 4,3 млн. души или колкото са гласувалите в предходните национални избори. 

Всъщност голямото неизвестно в това допитване е избирателната активност. Според първите данни на агенция "Алфа Рисърч", представени пред БНТ, своя глас са подали 20,3% от избирателите и по този начин темата отново ще бъде дискутирана в парламента. 

По данни на Централната избирателна комисия към 22:20 часа, при преброени 36% от протоколите на секционните и регионалните комисии, 58,4% (309 хил.) от гласовете са "Да", а малко над 40,4% (214 хил) са "Не". 1,16% от пуснатите бюлетини са невалидни. Данните за активността обаче ще бъдат обявени едва в следващите дни. 

Поколенчески вот

Според данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" има ясно определен "поколенчески" вот. Най-голяма подкрепа на нова ядрена централа има сред хората над 60 години, където подкрепата си за проекта са дали 72% от гласуващите. Във възрастовата група 31-60 години "за" нова централа са гласували 57% от гласуващите. Най-ниска е подкрепата сред 18-30-годишните - 49,6 на сто са заявили своето желание да бъде изградена нова ядрена централа.

Първите реакции от инициаторите на референдума - БСП, бяха, че ниската активнос е факт заради крайно негативната компания за "Белене", заяви Румен Овчаров. Той обаче смята, че тепърва темата ще влезе в дневния ред на обществото, защото ще има над 20% избирателна активност и така по закон въпросът огново ще бъде дискутиран от народните представители. 

Първият референдум в новата история на България не премина и без някои проблеми. Началото на изборния ден беше забавено в някои общини в страната заради обилен снеговалеж. Агенция "Пътна инфраструктура" не отговаря за общинската пътна инфраструктура, коментираха от ведомството по темата.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са в добро състояние - почистени и обработени срещу замръзване, сочат коментарите на АПИ по отношение на обвиненията за неизчистени пътища и дали това не е опит за съботиране на изборите.

"Щастлив съм от победата на Джокович", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов минути след като даде гласа си в този референдум. Той визира победата на тенисиста от Сърбия Новак Джокович, който спечели титла от големия шлем в Австралия.

За премиера реферндумът по отношение на нова централа не е бил интересен за хората, по тази причина е и била и ниската избирателна активност. "Това е безмислено упражнение по темата", допълни той. 

По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че е важно хората да могат да излязат и да кажат своето мнение по темата. "Сега избираме между два модела - дали България ще е технологична държава или ще е вечно изоставаща", заяви още лидерът на БСП, партията, която инициира националното допитване по темата.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров пък заяви, че българският народ е "затворил "Белене" със своето неявяване до урните, при положение и на активната кампания "за" проекта, която тече в последните 30 години". 

*Новината е актуализирана към 23:10 часа с предварителните данни на ЦИК от преброени 36% от протоколите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Ха ха ха ами има логика в *** вот ! Има и съвпадение на интереси между тях и висшата клика на БСП! И двете групи си правят сметката да ползват, без да плащат. Е,...... начините по които ще реализират ползите са различни, но резултата един и същ! :D:D Как няма да са "ЗА" !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
pecan
преди 11 години
те и *** от кюстендилския квартал изток гласуваха с твърдо ДА за тока.за да има ток бате и за бе се *** то гласуваме:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
pecan
преди 11 години
те и *** от кюстендилския квартал изток гласуваха с твърдо ДА за тока.за да има ток бате и за бе се *** то гласуваме:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 7
FINTA
преди 11 години
Купени или не купени социолози познаха резултата. 61% от гласувалите "ЗА" Белебе. Точно поради тази причина не отидох да им дам кворум. Доказа се, малко над 10% от българите са с промити мозъци от една безсмислена и загубена кауза. Радвам се, че друга гомяма част, около 78% си даде ясна сметка че няма смисъл да си губят времето с глупави референдуми и не подкрепиха тая свещена глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
hristok
преди 11 години
Над 20млн. изхарчени за референдума. Всички губят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 8
Батя
преди 11 години
Заглавието е некоректно и подвеждащо!Не България, а 20% от нея, които се вързаха на безсмисленото харчене на държавни пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 9
diado mrass
преди 11 години
Колкото и парадоксално да е, хората, които се разминаха с компютрите и технологиите - тези над 60-те, точно те определиха технологичното бъдеще на България. ..... Интересни неща може да натвори демокрацията когато се употребява вещо ... Дали не е време технокрацията да измести някак демокрацията ....? И нима никой не разбира какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 14
popo_m
преди 11 години
Нека не всеки му е ясно, че българите са ПРОТИВ изграждането на АЕЦ,защото трябва да си луд за да продължаваш да строиш атомни бомби. Само глуповати хорица могат да се заблуждават, че България ще се индустриализира с тази АЕЦ. Колкото станахме индустриална сила с Плама-Плевен, Кремиковци, Горубсо-Мадан....и още стотици предприятия вече бивши. На всички е ясно, че електората на БСП са пенсиите, които изобщо вече не са в час. Младите хора не отидохме да гласуваме за да не правим кефа на Станишев и компания, които сега горките си мислят, че са направили нещо. Смешни са, но разбойниците искат още и още да лапат. Но ние , младото поколение сме против продължаване унищожението на планетата. Защото е крайно време да се замислим, че планетата ни е в опасност, а не да слушаме разни червени барони, платени от незнайни кръгове да лобират за безумните си печалбарски проекти. Защото простия народ си мисли, че някой от вън ще му построи централа безплатно и после видите ли ще ползваме евтин ток....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 14
LuckyYou
преди 11 години
Това е началото на края на Бойко Борисов! Ликувай България!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 9
Mr_crash
преди 11 години
*** народ - слаба държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още