IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

11:33 | 27.02.13 г. 106
<p>
	Нуриел Рубини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 4 rate down comment 3
detonator
преди 11 години
Добро решение,но разтежът в България минава само и единствено през чалга,силикон,лимузини и дупетата на определени хора.И след една две години ще сме пак на изходна позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 0
Newton Heath
преди 11 години
Прав си, всеки си има свое собствено виждане за нещата. Хайде, аз излизам от форума, за да постимулирам малко икономиката и да не се налага да взимаме дълг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Да бе ама колко българи желаещи да работят в производство познаваш?А колко от тях са млади хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Вземането на заем е неизбежно! По-вероятно скоро и да не ни питат дали искаме!Тука сте все мозъци, изписали сте купища идеи как да се изправи икономиката, а нито веднъж не срещнах думата "производство"! Пенсии, магистрали, образование, незнамквоси... ама ПРОИЗВОДСТВО нема!И с какво ще връщаме заема? С нов заем, разбира се! И те тека...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 15 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Не знам вече кой трябва да дойде, за да каже на нашите управници какво трябва да правят - да инвестират в индустрия и в качествен човешки материал, а в не за нищо негоден мръсномургав електорат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 0
993
преди 11 години
Съгласен съм за проекти в енергетиката! ;-) Но за магистралите, виж из Европа, по малките държави сами си събират таксите. Австрия, Швейцария, Словакия, Чехия, Сърбия и т.н. Дори в Унгария построиха магистрали по всякакви възможни начини, държавни, частни, PPP и т.н. Накрая държавата откупи всичко, сринаха тол бутките и въведоха винетки а цялата мрежа. Сега даже са електронни (винетките)... Можеш да ги купиш с обикновен СМС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 19 rate down comment 3
mathematician
преди 11 години
Той и Цанков камък щял да струва 200 милиона, ама се оказало че е леко просрочен като време и пари. :)А АЕЦ Белене е един много добре ръководен проект, който никой не знае колко пари са похарчени до момента, никой не знае колко още ще се похарчат и на каква цена ще произвежда тока.Стига с приказки за добрата държава. Стига с тоя идеализъм - бъди реалист. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
993
преди 11 години
Тоя частник след време ще го обявим за монополист и ще искаме държавата да "национализира" магистралата... ;-) Що държавата да не си събира таксите? Преди да се строи магистрала се смята за колко време, при какви цени и т.н., не обратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 9
Fiscalist
преди 11 години
Щом дори тоз черноглед *** ни призовава да вземем дълг, значи наистина е време за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
А ако вземе, че не се върне този дълг от тол таксите?При положение, че ще има тол такси, по-добре да се изгради от частник. Който иска да я строи и после да и прибира тол таксите во веки веков и да си я поддържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още