IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини към България: Изтеглете държавен дълг, за да стимулирате растежа

Само икономически ръст ще запази политическата система и дори ще обърне демографската криза, смята професорът

11:33 | 27.02.13 г. 106
<p>
	Нуриел Рубини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини Снимка: Ройтерс

България трябва да изтегли държавен дълг, за да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт, смята американският икономист Нуриел Рубини. Той изнесе лекция в София по покана на ПОК Доверие.

Професорът е оптимистично настроен за страната ни, като дори даде надежда за излизане от демографската криза в България.

Много от причините за кризата в България са световни, а при световна криза, няма много неща, които можете да направите. Трябва обаче да инвестирате в своето бъдеще, трябва да инвестирате в инфраструктура. Да, има еврофондове, но трябва да правите и други публични инвестиции, включително с кредити, заяви Рубини.

Може би едно от най-силното му послание беше, че макроикономическа стабилност е необходимо, но не достатъчно условие за растеж. България има нисък бюджетен дефицит, много нисък държавен дълг към БВП, монетарна стабилност, поради валутния борд, ниска инфлация, стабилна банкова система, но всичко това не е достатъчно за да има растеж, смята икономистът.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза Рубини. Ако постигнете ръст на БВП, демографската криза ще бъде решена, защото хората ще се връщат, за да работят тук, както и няма да емигрират, обясни той.

Публичните инвестиции трябва да са  насочени към повишаване на производителността, основно в човешкия капитал, както и в транспортната и логистична инфраструктура. По думите на Рубини икономики бедни на ресурси като Япония, Корея, Сингапур и Израел залагат именно на човешките ресурси.

Също така Рубини предупреди, че хората са уморени от бюджетните икономии и затова е този изборен резултат в Италия, както и политическите развития в България и други страни.

За съжаление, според него е много трудно за малка и отворена икономика като България, да расте, когато съседни страни са в рецесия, когато ЕС е в рецесия и когато страната е обвързана с преки чуждестранни инвестиции от ЕС.

България трябва да прави само продуктивни инвестиции. Те ще донесат по-ниска безработица, по-малко политически риск и възможности за всички.

Рецептата за малка и отворена икономика е да се отворите към международната търговия, международните финансови потоци и инвестиции, да дават евтина работна ръка, но тя също така трябва да е производителна, защото в противен случай ефектът от ниската цена на труда не е важен. Правителството трябва да има политика за повишаване на продуктивността, категоричен е икономистът.

Важни са инвестициите в транспортната и логистична инфраструктура, защото за да произвеждаш, трябва да можеш да го изнасяш. Трябва да бъдат намалени и процедурите, лицензите, разрешителните, които спъват инвеститорите.

По отношение на прогресивното подоходно облагане, Рубини заяви, че не се нуждаем от система, която праща пари от богатите на бедните, а от система, която дава образование, квалификация, преквалификация и здравеопазване на бедните слоеве.

Пред журналистите Рубини каза, че не вижда никаква непосредствена опасност пред валутния борд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 11 години
А да добавя - като казах пенсиите нямах в предвид тяхното постоянно увеличение : нещо което неминуемо ще доведе държавата до бърз но не много щастлив край :) . Смятам че стимули от типа на "премии" или някакви траншове обвързани с някакви годишнини ще свършат по добра работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 1
993
преди 11 години
Да, ако бяха по 1000-1500 лв пенсиите. Иначе какво, горките пенсионери не могат да си платят лекарствата и са на кисело мляко. За какъв мултипликатор говориш? Трябват субсидии поне за лекарствата на възрастните хора. Иначе ги обричаме на геноцид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
От известно време съм 100 % обеден че най-добрия мултипликатор за нашата икономика са пенсиите : именно те веднага се потребяват и то основно за продукти местно производство . А иначе ако говорим за инфраструктура : ОБРАЗУВАТЕЛНАТА трябва да е на ПЪРВО място в списъка с ИНВЕСТИЦИИ на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 1
993
преди 11 години
Да, така е. Кийнс е живял в други времена... Лошо няма да инвестираме в инфраструктурата си. Това е важно и нужно за да заличим рагионалните различия в България, които са фрапиращи! Не може цяла България да се изсипе да работи в София, а не е и нужно! Проблемът е, че когато от това се прави политика в полза на която е да е партия, на хората им писва! Пък като се направи от фирмата на тоя и на оня, дето после ще ми кихнат, нещата тотално се оплескват... Появи се онова недоразумение Румен Гечев (и този ми преподава икономика в УНСС), който предварително си беше записал въпросите и започна да провокира за валутния борд. Дори и да знаем недостатъците на валутния борд, не можем да повдигаме тази тема в момент, когато всичко се клати в България. Но Гечев го направи, въпреки че веднъж вече докараха България до просешка тояга... Рубини ме изкефи, като му даде пример с Аржентина! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 11 години
2.Никакви реформи в ключовите държавни сектори с много малко изключения - Културата- Армията - За друго не се сещам :) Основните разпоредители с бюджетни средства нищо не направиха за намаляване на разходите : здравеопазване , образования , сигурност , социална сфера реално са с по големи бюджети от 2009 г. А реалността е ясна - икономиката след 2009 г. нито може да издържа толкова голяма полиция , нито такова здравеопазване , нито пък армия от безработни или "социално" слаби . Или с други думи : Австрийската школа предполага преструкториране на ВСИЧКИ икономически субекти ОСОБЕНО най-големия от тях а именно държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Емитирането на дълг е възможен инструмент, но той трябва да се използва целево.Например АМ Хемус в отсечката В.Търново - Шумен не влиза е евро коридорите и така или иначе трябва да си я строим ние. Да я направят с инвестиция, чрез дълг, който да се върне за 20-на години от тол такса. Защо да се чака още. Инвестиции са нужни и в електропреносната мрежа, както от високо така и от ниско напрежение. В ВиК сектора, както и строителството на язовири също може да се инвестира. В момента се чака само на евро средства, а те трябва да са само допълващи към държавните инвестиции.В момента се разчита само на тях а това е грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Всеки си има разбиранията. Докато някой искат да повдигат икономиката с трупане на нов дълг, аз не го искам. Искам да има наказуемост на тези, които са злоупотребили. Искам съдебната система и прокуратурата да работят, ане да отбиват номера. Искам реформи. Не дълг. Оплюйте ме, но това си е моето мнение. ПП: Това за плащането на дълга го казах за тежест, много ясно, че няма как да предотвратя плащането на дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 0
data
преди 11 години
Според мен не Дянков се провали а Борисов . Схемата - финансова стабилност без никакви реформи в ключови области е обречена на провал . Общо взето нещата са следните :1.Кенсианския подход на Рубини - да кажем че се окаже работещ в краткосрочен план / в дългосрочен кенсианската доктрина няма решение / въпросът е къде е най силен мултипликатор има в икономиката 2.Австрийския подход - бързо пре структориране на икономиката при не намеса на държавата . 3.Смесен подход - кенсиански в краткосрочен и австрийски в средносрочен и дългосрочен аспект : мисля че ние се опитахме да минем по този като ползвахме основно евро фондове и малки дифицити за стимулиране . Въпросът е : къде се провалихме - според мен в две неща 1.Инфраструктурата се оказа че въпреки теоретичната постановка не е най-добрия мултипликатор на нашата икономика . Теорията на Кейнс е писана доста отдавна а изграждането на инфраструктура отдавна не е толкова трудоемко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Точно така, човека си каква това което е учил и което мисли, че е добро решение, но при нас проблема е огромната корупция на всякакво ниво в администрацията и не работещата съдебна система, докато тези две неща не се оправят няма никаква икономическа политика която да доведе до просперитет. Съществуването на монополи навсякъде в държава също се дължи на предните две неща, така че и те няма да бъдат премахнати в близките 20-30 години със сигурно за после никой не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Такъв народ такива ги ражда.Да не се сърдим на друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още