IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Тихолов се оттегля, за да не затрудни диалога с гражданското общество

Министерството на инвестиционното планиране ще остане, защото ни трябват напреднали проекти, с които да усвояваме евросредствата, обясни проектопремиерът

08:59 | 28.05.13 г. 11
Орешарски: Тихолов се оттегля, за да не затрудни диалога с гражданското общество

Калин Тихолов се оттегля, за да не бъде затруднен диалогът с гражданското общество, заяви Пламен Орешарски на влизане в Президентството. Той трябва да представи кабинета пред Росен Плевнелиев.

На мястото на Тихолов ще бъде предложен Иван Данов. 

"Той има профила на Тихолов, от същия университет", разясни Орешарски. На въпрос защо е предложил съветник на Бойко Борисов за вътрешен министър (Цветлин Йовчев), номинираният за премиер попита: "По какво личи, че е негов съветник?".

Кратката биографична справка на страницата на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) сочи, че проф. Иван Данов е ръководител на катедра "Жилищно строителство" в университета. Владее английския, френски, немски и руски език.

Пред президента Пламен Орешарски коментира, че в неговия кабинет не предвижда сериозни структурни промени, което е породено от критичното състояние на някои сектори. "Смятам, че се досещате, че става въпрос за енергетиката", обясни той и допълни, че в момента няма нужда от промени, като от мегаструктурата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в отделна агенция ще бъде изваден само туризмът. 

Орешарски напомни, че в миналото е съществувала такава практика, която според него е по-добра. „С оглед на доста критичното състояние на някои сектори, сигурно и вие се досещате, че визирам енергетиката най-вече, затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания“, каза Орешарски.

Новото Министерство на инвестиционното планиране беше мотивирано с резултати от анализи, които са показали липсата на проекти в напреднал стадий, с помощта на които да усвояваме средства от европейски фондове.

В кабинета "Орешарски" ще има само един заместник, който ще отговаря за правосъдието и усвояването на европейските фондове, допълни още номинираният за премиер. Това ще бъде Зинаида Златанова.

Орешарски беше посрещнат от група от 20-тина протестиращи, които настояват за касиране на изборите на 12 май.

Припомняме, че рано тази сутрин Калин Тихолов оттегли кандидатурата си за министър в кабинета на Пламен Орешарски. Причината е скандалът, свързан с намеренията за строителство на дюните край Несебър. Архитект Тихолов е заявил пред номинирания за премиер, че няма нищо с добилия публичност "Дюнигейт". 

Номинацията на Тихолов обаче предизвика гняв в социалните медии и дори за по-късно днес е насрочен протест на "Орлов мост" в София. Орешарски поиска първо да види мотивите за тези протести, организирани още преди да бъде одобрен кабинета му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Маските падат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още