IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците вече не харесват Nokia

Финландците увеличават продажбите си само в Италия и Англия, в родината си отчитат срив от 39%

12:45 | 28.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейците вече не харесват Nokia

Новата гама апарати на Nokia с операционната система на Windows изглежда се посреща добре от италианците и британците. На всички други пазари в Западна Европа обаче финландският производител изостава все повече. 

По данни на IT пазарния изследовател IDC Nokia е успяла през второто тримесечие да прoдаде 1,8 милиона смартфона в Западна Европа - 11 на сто по-малко, отколкото преди година. Така Nokia се нарежда на пето място сред ТОП производителите в региона, пише WSJ. 

Данните показват, че Nokia продължава да не успява да запълни с устройствата с Windows от серията Lumia дупката, която направи с изоставането си с мобилните телефони, които продаваше със своята операционна система Symbian. Спадът на продажбите от 11 на сто от серията Lumia е катастрофален - още повече като се има предвид, че през същия период общите продажби на смартфони в региона са се увеличили с 19%. 

Все пак в статистическите данни има и признаци за надежда. Според IDC британците и италианците харесват все повече телефоните от серията. Във Великобритания Nokia увеличи продажбите на смартфони повече от два пъти - до 396 000 продадени единици. Въпреки това обаче Nokia все още не успява да се промъкне сред петте най-големи производители на смартфони в Обединеното кралство.

В Италия Nokia разширява продажбите си със 17 на сто спрямо предходната година, което ѝ позволява да заеме второ място зад Samsung Electronics.

В родната си Финландия Nokia е също така все още номер две. Тук обаче сривът е осезаем. Продажбите са паднали за една година с 39 на сто, докато лидерът на пазара Samsung повишава продажбите с цели 54 процента.

За да ограничи поне малко загубата на пазарен дял, през тази година Nokia вече представи цяла поредица от нови смартфони. Инженерите на дружеството са били много усърдни и досега компанията представи и пусна на пазара цели осем нови устройства с Windows. Към тях може да се добави и специалната версия на Lumia 920 за китайския пазар, която работи със собствения LTE стандарт на Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още