IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Зле, по-зле, Nokia

За пореден път рейтинговата агенция намали рейтинга на финландския производител до B1

14:15 | 23.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Зле, по-зле, Nokia

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service намали за пореден път кредитния рейтинг на Nokia Oyj. Наскоро финландският производител на мобилни телефони купи дела на доскорошния си партньор Siemens в съвместното предприятие Nokia Siemens Networks за 1,7 милиарда евро. 

С оценката си В1 сега Nokia е вече четири нива под инвестиционния клас, съобщиxa от Moody's в четвъртък вечерта, цитирани от Bloomberg. В допълнение анализаторите на агенцията снабдиха кредитния рейтинг с негативна перспектива. Standard & Poor's понижи рейтинга на Nokia още през юли. 

В съобщението си Moody's обръща специално внимание на проблемите с паричния поток поради по-слабото търсене на мобилни телефони на базираната в Еспоо, Финландия, група. Главният изпълнителен директор Стивън Елоп вече съкрати повече от 20 000 служители и за първи път от 143 години насам отложи изплащането на дивидент, за да се опита да приведе финансите на групата във форма.

През юли Nokia отчете нов спад в продажбите на мобилни телефони за второто тримесечие в размер на 24% на годишна база. За последните девет тримесечия финландската компания натрупа загуби за над 5 млрд. евро.

"Ние вярваме, че компанията ще продължи да среща трудности в опита си да докара своите основни подразделения за смартфони и мобилни телефони към рентабилността", заяви Роберто Поци, анализатор за Nokia в Moody's. "Малко вероятно е Nokia да отчете печалби преди 2014 г. въз основа на паричните си потоци", посочи още той.

В петък преди обяд акциите на Nokia се търгуват с лек ръст от 0,3 на сто до 3,07 евро за брой. От началото на годината книжата са отчели ръст от 5,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Sony Ericson experia X8. Когато го взех без пари от Глобула, защото съм корпоративен клиент, ми се стори супер крехък и чуплив. 2 години по-късно, 150 изпускания на асфалта има само едно чекнато в долния ляв ъгъл на стъклото на дисплея (ако въобще е стъкло). Признавам им това е конкурент на Siemens C55 ако някой ги помни. С него пък се замеряхме на плаца в казармата. Излишно е да споменавам, че го продадох работещ:) Та чакам Ескперията тотално да сдаде багажа и май пак Sony, чувам само позитивни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
Mr_crash
преди 10 години
Телефончето Nokia e супер. Евтин и непретенциозен. Пада на тротоара, вземам го и продължавам да говора. Я си изтървете ай фона ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
А тези модис какви *** са всъщност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още