IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Nokia с две степени до ВВ-

Рейтинговата агенция посочва, че финансовите рискове за компанията са значителни

17:01 | 15.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи рейтинга на Nokia с две степени до ВВ-

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Nokia от ВВ+ на ВВ- и потвърди краткосрочния й кредитен рейтинг В с негативна перспектива, предаде Ройтерс.

„Действието отразява низходящата ревизия на нашата оценка на приходите и рентабилността от операциите на Nokia със смартфони през 2012 и 2013 г.“, посочва агенцията в съобщението си.

Освен това S&P определи финансовия риск за финландската компания като значителен.

Агенцията очаква операциите със смартфони да донесат на Nokia по-ниски приходи от очакваното през следващите тримесечия. За консолидираните приходи прогнозата е да намалеят с 16-19% спрямо предходната година, а стабилизиране може да се очаква през 2013 г.

Според S&P приходите на финландската компания от модела й Lumia ще нараснат догодина и вероятно ще компенсират загубите от смартфоните с операционната система Symbian, от която Nokia се отказа в началото на 2011 г.

Ретинговата агенция отбелязва обаче, че пазарният дял на финландците продължава да се свива. През второто тримесечие компанията държеше 7% от пазара на смартфони, докато в края на 2011 г. пазарният й дял беше 12,6 на сто.

„Тъй като устройствата под Symbian все още представляват най-голям дял от продажбите на Nokia по обем, ние смятаме, че пазарният дял на Nokia може да се понижи допълнително“, посочват от S&P.

Агенцията прогнозира също така, че с цел защита на свития си пазарен дял финландската компания ще понижи още цените на Lumia, както и ще предложи нови модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още