IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да предизвика срив на азиатския пазар на имоти

Ситуацията прилича на тази в САЩ отпреди кризата, смята икономист

16:21 | 24.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Фед може да предизвика срив на азиатския пазар на имоти

Процъфтяващите Азиатско-тихоокеански пазари на имоти са зависими от прекалено гъвкавата паричната политика на САЩ, като цените може да се понижат с до 50%, когато Федералният резерв започне да "изтънява" стимулите си. За това предупреди в интервю за CNBC главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен.

"Азиатският жилищен пазар става все по-зависим от финансирането от САЩ. Ако има един пазар на недвижими имоти в света, където можете да откриете зависимост от Фед, това е Хонконг", заяви Якобсен след приключването на едноседмичната си обиколка в региона. Експертът посети както китайската автономна зона, така и Индонезия и Сингапур.

Спекулациите около бъдещето на програмата за количествени улеснения на Фед продължават. На фона на световната криза страни като Хонконг и Сингапур отчетоха значителни ръстове на цените на имотите през последните три години. Покачванията дойдоха въпреки многото усилия от страна на управляващите там да "охладят" пазара.

В края на миналия месец Китай представи нови мерки за стабилизиране на пазара на недвижими имоти. Публикувани в петък правителствени данни показаха, че цените на новите жилища в страната са се покачили с рекордни темпове през октомври. Пазарните стойности са нараснали с 9,6% на годишна база според изчисленията на Ройтерс и предоставените от Националното бюро по статистика на Китай данни. Месец по-рано пък бе отчетен ръст от 9,1 на сто.

Якобсен оприличи раздуващия се азиатски жилищен балон с този в САЩ отпреди кризата. По думите му подобен срив може да се случи в Азия, когато Фед започне да свива стимулите.

"Причината, поради която парите се вливат в недвижими имоти, е очакването на хората, че цената ще се покачи още повече. Това не се различава от развитието, на което станахме свидетели в началото на кризата в САЩ. Мисля, че се повтарят едни и същи грешки", отбеляза главният икономист на Saxo Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Значи за по-точно определяне на позицията на можене - може значително много повече неща :)))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Patilan
преди 10 години
Ами нищо чудно.Само в Китай има 64 милиона празни апартамента:http://***.youtube.com/watch?v=pngdQo205fM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още