IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca дава 4,1 млрд. долара за дела на Bristol в техния джойнт венчър

Споразумението ще подсили резултатите на AstraZeneca и ще предостави на Bristol средства, които да инвестира в други области

16:02 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AstraZeneca дава 4,1 млрд. долара за дела на Bristol в техния джойнт венчър

AstraZeneca ще купи дела на Bristol-Myers Squibb в джойнт венчъра на двете компании за производство на лекарства за диабет за 4,1 млрд. долара. Ако бъде осъществена, сделката ще спомогне за растежа на групата, пише Ройтерс.

AstraZeneca съобщи, че ще плати на Bristol 2,7 млрд. долара плюс още 1,4 млрд. долара, които да покрият допълнителни регулаторни плащания и разходи, свързани с продажбата.

Споразумението ще уголеми изтъненото портфолио на AstraZeneca и ще предостави на Bristol средства, които да инвестира в други области като борбата с рака, например.

След новините в ранната търговия на Лондонската фондова борса акциите на AstraZeneca скочиха до 11-годишен връх. Към 15:30 часа българско време книжата се търгуваха с ръст от 1,46% при цена от 3612 паунда за брой.

Още през миналия месец се появиха спекулации, че AstraZeneca обмисля да откупи дела на Bristol. Тогава базираната в САЩ компания реши да прекрати изследванията за диабет. Решението да спре проучванията и сегашното – да продаде дела си в джойнт венчъра – маркира стратегически обрат за Bristol. Миналата година компанията купи специализираната компания за изследвания срещу диабет Amylin Pharmaceuticals за 5,3 млрд. долара.

"Днешното съобщение подчертава дългосрочния ангажимент на AstraZeneca за борбата с диабета - основна стратегическа област за нас и важен фактор, който да върне AstraZeneca към растеж", заяви главният изпълнителен директор Паскал Сорио.

Закупуването на дела на Bristol ще подсили продажбите и печалбата на компанията му . За Bristol сделката означава, че дружеството ще се превърне в още по-тясно специализиран производител на лекарства.

От AstraZeneca заявиха, че придобиването, което ще се финансира с текущи парични средства и краткосрочни кредитни линии, няма да окаже влияние на приходите от основната дейност през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още