IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: Искането на президента по казуса "Пеевски" е недопустимо

Част от съдиите са подкрепили тезата на държавния глава Росен Плевнелиев

18:01 | 14.01.14 г. 5
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Недопустимо е искането на президента да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента, с което беше отменено друго парламентарно решение - за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това гласи решението на Конституционният съд по казуса, съобщи БТА.

Държавният глава сезира съда с искане за обявяване за противоконституционно решението на Народното събрание от 19 юни миналата година, с което парламентът отмени избора на шеф на ДАНС, направен броени дни по-рано. Според президента решението на Народното събрание е в противоречие с принципи, предвидени в основния закон.

Плевнелиев застъпи тезата, че парламентът не може да отменя свои решения за избор на ръководители на мандатни длъжности без законови основания.

"Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма", пише в позицията на президента.

Осем от съдиите от КС обаче са счели, че искането на Плевнелиев е недопустимо. Според "Правен свят" становищата за недопустимост на искането ще бъдат мотивирани в три отделни становища, тъй като конституционните съдии, които поддържат генерално тази теза, имали съвсем различни, даже взаимоизключващи се мотиви за недопустимостта.

На заседанието не е присъствала съдия Кети Маркова.

Съдиите Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков са с особено мнение. Тримата смятат, че искането на президента е допустимо.

Освен това те са на мнение, че решението на парламента е противоконституционно.

Мотивът е, че не е посочено, а в същото време и няма законово основание НС да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил на тази длъжност.

Решението и особените мнения трябва да бъдат качени на сайта на Конституционния съд.

Досега КС се произнесе на два пъти по казуса „Пеевски“, като и двата пъти позицията на съдиите беше, че Делян Пеевски трябва да остане депутат.

Първото произнасяне беше по искане на депутатите от ГЕРБ, според които Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.

По второто дело КС беше сезиран с две отделни искания за тълкувателно решение по казуса. Първи това направиха от ДПС и БСП, а след това и президентът. Те поискаха тълкуване на текст от Конституцията, който касае прекратяване на пълномощията на депутатите.

По него КС прецени, че за да бъде предсрочно прекратено пълномощие на народен представител, е необходимо той да е подал оставка, а това не се е случило. Според КС фактът, че Пеевски е избран и е положил клетва като председател на ДАНС, не го освобождава автоматично като депутат.

С третото си решение КС затвърди позицията, че Пеевски трябва да остане народен представител.

Още политически новини прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още