IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е определена като "лентяй" по външнополитическите въпроси

Неправителствена организация отчете постиженията на европейската външна политика през 2013 г.

14:31 | 03.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е определена като "лентяй" по външнополитическите въпроси

Българската външна политика е остро критикувана в доклад на авторитетна международна неправителствена организация, представен днес в София. В изследването на Европейския съвет за външна политика България е определена като "лентяй" по външнополитическите въпроси, важни за ЕС през изминалата година, съобщи БНР.

Днес беше представен последният доклад на организацията - "Европейски външнополитически бележник" за представянето на ЕС-27 в международните отношения през 2013 г.

България е сред така наречените изостанали страни "лентяи" наред с Гърция. Тя не е отбелязала никакви точки в таблица от изследването, където се класират лидерите в европейската външна политика. Основна причина за това, според доклада, е активната роля на правителството за ускоряване на строителството на газопровода "Южен поток", въпреки че той не отговаря на европейските правила, поясняват анализаторите. Освен проекта за газопровода, в доклада се споменава и като проблем намерението за рестарт на АЕЦ „Белене“.

„България е възприемана като страна, която подкопава политиката на ЕС да намали енергийната си зависимост от Русия. Ако няма руски монопол в нашия енергиен пазар, това автоматично би означавало, че Русия няма да може политически да манипулира Евросъюза“, твърди естонката Кадри Лийк, която е старши анализатор в организацията.

Европейският съвет за външна политика критикува и липсата на капацитет за справяне с потока от сирийски бежанци през турската граница, каза директорът на българския клон Димитър Бечев.

„Кризата с бежанците показва липсата на капацитет и пълната неподготвеност. Това е български феномен - да прилагаме някакви политики, да правим това чисто формалистично, когато се създаде реално ситуацията. Сирия е в гражданска война вече три години - и изведнъж да бъдем изненадани от първия сняг“, даде пример той.

2013 беше сравнително добра година за европейската външна политика, отчете  още Димитър Бечев. Той открои два успеха - пробивът в отношенията между Прищина и Белград, както и сделката с Иран. Сред предизвикателствата той посочи събитията в Украйна, в Сирия и в Египет, информира БТА.

Членът на Съвета на ЕСВП Меглена Кунева, която беше гост-говорител, коментира, че България не е активна. Според нея по теми като Украйна, бежанците и Сирия, както и започването на преговорите на Сърбия за членство с ЕС, България не е имала адекватна позиция. Според нея се наблюдава до голяма степен липсата на политически характер, вероятно заради "желанието да уцелим онази среда, която ни осигурява комфортна незабележимост и по-малко проблеми".

От Министерството на външните работи са заявили, че са запознати с изследването, но се въздържат от коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Заради сляпото поклоничество сме на това ниво. Имаш глава на раменете ползвай я да мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
crammer
преди 10 години
Ами с такива политици и неадекватен народ, само погледнете коментариите на тези по-долу...така ще е! Мястото ви е в някой африкански съюз или при ***, по-близо на изток. Като толково не ви харесва да сте ***, ами....не бъдете ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Абе аз що не ви...Южен поток бил провал, а Набуко е некъв як външнополитически успех викаш. Нещо удобно пропускаме дали сирийските бежанци са бежанци, щот определението за бежанец май не им пасва съвсем точно. После.. външно-политическо решение на проблема би било да ги върнем в Турция. Задържайки ги в България, става вече вътрешно-политическо.Я да се размърда Вине.. там както се казваше и вето до откат като чехите, да спрем да сме лентяи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Не си ли противоречат:1. Били сме най-лошите в какво ли не.2. Не сме били активни...Да питам аз що да сме активни в нещо, което не е наша работа, нито ще донесе някакви ползи за страната ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Членът на Съвета на ЕСВП Меглена Кунева, която беше гост-говорител, коментира, че България не е активна. Според нея по теми като Украйна, бежанците и Сирия, както и започването на преговорите на Сърбия за членство с ЕС, България не е имала адекватна позиция. ---------------Куха главо, по добре по тези теми да си сме пас, защото ако ги разровиш малко смърди та се не трае!!!А за бежанците нямахме ли позиция? Колко ни подкрепи ЕС,а? С 300 зора успяхме да измолим нещо от тях, което не знам изпълниха ли го. А колко помощи дойдоха за наводнения и земетресения? Нали имаме "наш човек там" и тя се ползва даже с "най-високото" политическо доверие на българите!!! За Сирия ли да вземаме мнение? Добре, че беше ОК да сложи контра, че сега щяхме да пращаме войници и там!! По добре да се обърнем към себе си и да си решаваме проблемите, че е крайно време, отколкото да лафим безполезно по такива теми!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
Айде сега! Активни за Южен поток, Белене, не искат бежанци, пък лентяи!? Политическите *** да наблегнат на задълженията си по обслужване на господарите! Да не бъркат такта докато връткат, да работят по-добре с езиците! Да вземат пример от бивши и настоящи комисар(к)и!!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още