IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на ЕК и политическият прочит. Къде са позитивните сигнали?*

Не се опитваме да прехвърлим вината, коментира Янаки Стоилов от БСП

14:55 | 22.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Докладът на ЕК и политическият прочит. Къде са позитивните сигнали?*

Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава България по Механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел оцени общия напредък на страната ни по отношение на реформите като “крехък и незадоволителен”, но отчете и някои положителни стъпки.

ЕК обаче отчете, че борбата с корупцията и организираната престъпност не дава очакваните резултати, повтарят се и скандали, свързани с назначения. Комисията отново препоръчва страната ни да намали корупцията, да подобри политиките при комуникацията между съдебната система и институциите за борба с корупцията и да прилага ефективно съдебните решения.

Вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев изразиха доволството си от доклада и декларираха, че кабинетът започва веднага да работи по екшън план, който ще помогне в следващия отчетен период да има съществен напредък.

Какви бяха реакциите на трите водещи партии на доклада на Еврокомисията – прочетете в следващите редове.

БСП

Левицата видя позитивни сигнали в доклада на Европейската комисия (ЕК) по отношение работата на правителството и му направи предимно положителен прочит. БСП обърна специално внимание на факта, че този доклад обхваща работата на три правителства и два парламента.

"За последната половин година са прекратени преките атаки на изпълнителната власт към съдебната система", коментира зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов.

Той обясни, че това се вписа и в основното постижение, отчетено от кабинета – освобождаването от страха.

“Надяваме се, че този доклад ще бъде възприет сериозно от българските институции”, каза Стоилов. По негови думи трябва да се работи за разделението между властите. “В България вече е създадена необходимата законодателна рамка, но тя не се използва достатъчно”, посочи още той.

Той не отрече, че в доклада има и негативни констатации. “Ние не се опитваме да прехвърлим вината”, заяви Стоилов.

Коментарите обхващат период от година и половина, отбеляза Стоилов. Според него по тази причина не бива да се правят еднозначни коментари за различните правителства. Според него сега партиите, които подкрепят правителството, трябва да покажат воля за реформи. “Пред нас има много въпроси за решаване”, каза още зам.-председателят на парламентарната група на левицата.

От левицата признаха, че оценката за Румъния е по-добра.

Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 39 rate down comment 8
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Позитивните сигнали за в демонстрирането на всепознатичт факт че БСП не е партията която е нужна за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Това е супер нагла манипулация - оставяш политиката на маймунотворчески самотек + стимулация на яка корупшън и после налагаш само Финансови санкции... ами ако ще имаме право на собствена и лична политика и всякакъв "свободен" маймунски живот, то тогава да освободят паричното предлагане да не е функция от него! ИЛИ в противен случай, единствен възможен изход, ще се "появи" просто от само себе си => ще се наложи НОВА политика... Обща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още