IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на ЕК и политическият прочит. Къде са позитивните сигнали?*

Не се опитваме да прехвърлим вината, коментира Янаки Стоилов от БСП

14:55 | 22.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Докладът на ЕК и политическият прочит. Къде са позитивните сигнали?*

ГЕРБ

Изключително лош доклад и негативна оценка за действащото правителство – това видя ГЕРБ в последния мониторингов доклад на Брюксел, който излезе днес. От опозицията призоваха документът да не се политизира и да се извадят необходимите изводи, за да се решат проблемите.

Партията обаче "осъзна" и своята вина за доклада - изборът на Венета Марковска за член на Конституционния съд и натиск от страна на изпълнителната власт върху съдебната.

"Имаше период, в който имаше надежда, че това ще е последният доклад“, каза бившият министър по еврофондовете, сега депутат от ГЕРБ, Томислав Дончев. Той призова да не се прави едностранчив прочит на документа, защото “всички живеем в България, а в крайна сметка докладът оценява не едно или друго правителството, а случващото се у нас”. "По отношение на системните проблеми наблюдаваме влошаване.", каза той.

Дончев разчете в доклада умора и отчаяние от случващото се в България.

„Този доклад говори за отстъпление и загуба на доверие", допълни Диана Ковачева. Според нея в документа дори не се говори за политическа воля за промяна. “Оценката на ЕК за забавяне на съдебната реформа е оправдана”, каза още тя. “Последните осем месеца бяха категорично загубени за съдебната реформа”, отсече бившият министър и каза, че има непоследователност от сегашното правителство.

Ковачева видя положителни оценки на Брюксел само за мандата на ГЕРБ, най-вече при избора на нов Висш съдебен съвет и главен прокурор.

"Екипът, който аз ръководех, направи сериозни усилия”, каза тя. По нейни думи сега съдебната реформа е стопирана, а законът за електронното правосъдие се бави. Тя критикува и начина на приемане на новия НК.

Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-вътрешен министър, видя много негативна оценка за случващото се в сектор "Сигурност“.

„За нас докладът е доказателство, че доверие много трудно се гради, но лесно се пропилява.“, каза Вучков и  даде за пример избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

ДПС

Лидерът на ДПС също определи оценката на ЕК като негативна. Той посочи, че трябва да се направят необходимите реформи, за да се изпълнят всички препоръки.

“Каквито и оценки да дадем за последния доклад, много е важен крайният резултат – механизмът остава в сила”, заяви Местан. “Време е да осмислим докладите на ЕК като доклади за България”, допълни той.

Местан обаче нарече некоректен прочита на бивши управляващи, които четат само негативните оценки за сегашния кабинет. Според него отговорността на правителството ще бъде много по-отчетлива в следващия доклад, защото той ще засяга неговия период на управление.

Местан не видя нови сфери на критики, но изрази съжаление, че няма сфери, от които критичните оценки са свалени.

“Тези оценки трябва да се приемат и от управляващи, и от опозиция като важен ориентир, за да заслужи България положителна оценка и механизмът да бъде снет”, каза още председателят на ДПС.

Той обаче не пропусна да цитира частта от доклада, в която се говори да отслабване на натиска на изпълнителната власт върху съдебната. “Явно се визират порочни практики на опити да се подчини съдебната власт на изпълнителната при управлението на ГЕРБ”, коментира Лютви Местан.

“Аз съм сигурен, че в следващия политически доклад подобна критика за България за каквато и да била форма на натиск няма да има”, заключи депутатът. По негови думи средата се демократизира и това се вижда дори от смяната на оспорените назначения.

Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 39 rate down comment 8
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Позитивните сигнали за в демонстрирането на всепознатичт факт че БСП не е партията която е нужна за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Това е супер нагла манипулация - оставяш политиката на маймунотворчески самотек + стимулация на яка корупшън и после налагаш само Финансови санкции... ами ако ще имаме право на собствена и лична политика и всякакъв "свободен" маймунски живот, то тогава да освободят паричното предлагане да не е функция от него! ИЛИ в противен случай, единствен възможен изход, ще се "появи" просто от само себе си => ще се наложи НОВА политика... Обща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още