IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравномерното разпределение на агросубсидиите - опит за реформа*

МЗХ публикува анализ за предложените промени при директните плащания след серия критики от страна на бизнеса

08:10 | 26.02.14 г. 8
<p>
	Нова схема за директните плащания ще стимулира средните и малките земеделски стопанства, според анализ на агроминистерството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нова схема за директните плащания ще стимулира средните и малките земеделски стопанства, според анализ на агроминистерството. Снимка: Ройтерс

През 2014 г. субсидиите за обработваема земя ще се разпределят по нов начин - малките и средни стопанства с площ до 300 дка ще получават по-големи директни плащания. Стопанствата с площ над 10 000 дка ще получават по-малко подпомагане от средното. Тези промени са включени в проект за изменение на наредбата, свързана с директните плащания, която е публикувана на сайта на агроминистерството.

Веднага след публикуването на наредбата Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) възразиха срещу начина, по който се реформира секторът - непрозрачно и без анализ.

От НАЗ заявиха, че промените са оповестени в последната минута, тъй като държавите членки трябва да информират до 1 март 2014 г. Еврокомисията за това какво ще е подпомагането през 2014 г.  Организацията поиска да види анализ от МЗХ за ефекта от преразпределителното плащане върху земеделските стопанства в България, с което се отпускат допълнителните средства за малките ферми, както и анализ за ефекта от редуцирането на директните плащания над 150 хил. евро. Зърнопроизводителите предложиха промените да бъдат временно стопирани.

От Института за агростратегии и иновации също коментираха наредбата. Организацията твърди, че според проекта България ще подпомага първите хектари вместо да се намаляват директните плащания над 150 хил. евро. Обосновката на предложението от страна на МЗХ е оперделена като твърде оскъдна, въпреки че това е ключов въпрос,  по който следва да се постигне консенсус сред земеделската общност.

В становище на Института се казва, че схемата за първите хектари е по-изгодна за  малките и средни по размер стопанства, които обработват 30% от земята  (96 % от фермерите). В същото време за големите стопанства над 200 ха, които обработват над 70% от нивите, е финансово по-изгодно намаляването на плащанията с 5%.

Анализ с обосновка на промените бе публикуван вчера на сайта на агроминистерството. Днес пък се очаква там да се проведе обществено обсъждане с браншовите организации.

Каква е целта на промените?

В момента  директните плащания не са обвързани с производството и във всяка държава членка се плаща единна ставка за декар обработваеми ниви. Резултатът е неравномерно разпределение на субсидиите между фермерите. Това е основата причина да се предлага преразпределителното плащане – или допълнителното стимулиране на първите хектари, се посочва в анализа.

Според авторите му за финансовата 2012 г. в България около 80% от директната субсидия за страната отива при 6% от заявителите за директни плащания. По-голямата част от земеделците – около 81%, са получили едва 7,25% от средствата за директни плащания с размер на подпомагането за едно стопанство до 2 000 евро.

Този проблем се наблюдава във всички държави членки на Евроксъюза, където 80% от получателите на директни плащания са получили около 17% от подпомагането.

Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
musk
преди 10 години
Estamos en siglo 21 y en los tiempos de la crisis global, mas que nunca vale la regla "O TE REINVENTAS O MUERES " . Eso que significado tiene? - restructurar la empresa ,reinventar el negocio,optimizar la produccion y todo eso te llevara hacia adelante , te hara crecer / estas obligado / .y por eso haran falta estimulos adicionales a las empresas para el crecimiento y este es uno de ellos -trabajar mas hectarias .Tambien los desperdicios de tierra agricultural /entre fronteras, caminos y plantas no compatibles entre ellas que requieren ciertas distancias unas de otras/que pueden causar los peque
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
tonitov
преди 10 години
Целта е не да има домати, а и пшеница да няма, да се краде, без да може да се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
vlado157
преди 10 години
А дано променят нещо,че да се появят и български домати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 10 години
И какво пречи големите арендатори да си нацепят землищата на свързани фирми и да минат за малки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
jikev
преди 10 години
Toя министър май ще излезе свестен... Дано успее да наложи промените! Притесняват ме обаче атаките срещу него от вчера - "конфликта" му с ДФЗ и писмото на Янето от РСЗ... Прекалено на време му се случват Само една малка част от земеделците(за тия който не се досещат - 6% дето вземат 80% от парите) имат интерес , точно сега да му пречат. ..Bg освен зърно, би могла да си произвежда плодовете, зеленчуците и месото...Форти, както виждаш по досегашния начин, само "зърнарството" е супер доходоносно, а другото няма смисъл от производството му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Крайно времем беше да го направят. Ще видим дали ще успеят да се преборят със лобито на едрите земеделци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още