IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Балмър: Много малко фирми мислят в дългосрочен план

Ако правиш нещо, прави го със сърцето, тялото и душата, казва бившият главен изпълнителен директор на Microsoft

17:35 | 05.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В университета Балмър бил &bdquo;болезнено срамежлив&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

В университета Балмър бил „болезнено срамежлив". Снимка: архив Ройтерс

За първи път от напускането си на поста главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър се появи официално на публично място тази седмица. Пред студенти по бизнес администрация в университета в Оксфорд той изрази мнение, че Microsoft е добре позиционирана за бъдещето, защото - за разлика от повечето фирми – мисли в дългосрочен план.

„Подходът към една дългосрочна перспектива е по мое мнение най-важният елемент, който липсва на повечето компании, независимо дали са малки, големи или стартиращи", заяви буквално Балмър. „През последните десет години обаче имаше и неща, които не вървяха гладко в компанията ни. Въпреки че Microsoft имала днес "силна позиция на пазара на смартфони", Балмър изрази съжаление, че „ние не събрахме заедно по-рано хардуера и софтуера".

Изненадващо за много от студентите вероятно бе и признанието на Балмър, че докато е бил студент в университета, той е бил „болезнено срамежлив". Но след това е станал мениджър на футболния отбор в Харвардския университет. „Това не беше най-престижната работа, така да се каже. Но трябваше да се изправям всеки ден пред отбора и да казвам на хората какво трябва да правят".  

Това за него е била добра подготовка за мениджмънта на Microsoft, признава едва вторият изпълнителен директор в историята на Microsoft. „Футболистите като цяло не са мили към шефа на екипа им. Аз трябваше да бъда винаги в добро настроение и да издържам на напрежение. Така постепенно станах добър в изпълненията и изказванията пред публика и даването на инструкции. В Microsoft, разбира се, аз все пак бях и допълнително доста обучаван".

Допълнително влияние над Балмър е упражнил баща му. „Баща ми винаги казваше, че ако искам да реша дадена задача, трябва да се захвана директно с нея. А ако не искаш да си свършиш работата, не я започвай! Не, сериозно, идеята е: ако правиш нещо, прави го със сърцето, тялото и душата. Или залагаш всичко, или просто не се захващай“.

През януари Microsoft обяви, че наследникът на Балмър на поста главен изпълнителен директор ще бъде Сатя Надела. Решението да напусне концерна Балмър направи публично достояние през август 2013 година. Преди това той започна преориентация на компанията под мотото "Един Microsoft", като експертите очакват сега Надела да продължи тази стратегия. А сега като акционер и член на Надзорния съвет Балмър ще продължи да въздейства върху Microsoft.

Днес Microsoft е изправен пред големи предизвикателства. PC бизнесът, където компанията играе централна роля със своята операционна система Windows, се свива. В интернет бизнеса групата не успява да се конкурира успешно с Google въпреки големите усилия.

И смартфоните, и таблетите, използващи софтуера на Microsoft, държат малки пазарни дялове. В момента Microsoft се опитва да се наложи със своите конзоли за игри Xbox One и след придобиването на бизнеса с мобилни телефони на Nokia да се превърне в по-голям доставчик на оборудване и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Какво ли сърце и душа влага китайския бачкатор работейки някоя поръчка за МикроМеките?? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още