IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест поуки от декларацията на Фед

Икономическият кореспондент на WSJ Джон Хилзънрат за последните сигнали от американската централна банка

15:53 | 20.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изявлението на Йелън се следеше с внимание на борсите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изявлението на Йелън се следеше с внимание на борсите. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ ще наблюдава по-широк кръг от данни, за да определи кога да повиши основната лихва, съобщиха от институцията след края на заседанието си вчера. Икономическият кореспондент на Wall Street Journal Джон Хилзънрат извежда шест урока от изказването на председателя на Фед Джанет Йелън след заседанието.

Нови показатели за промяна на лихвените проценти

Федералният резерв обвързва плановете си за лихвените проценти с промените в нивото на безработица. Тази пряка връзка вече е отменена, а Фед обяснява сега, че при вземането на решение кога да повиши лихвените проценти вече ще взема предвид по-голям набор от показатели. Това допълнително включва състоянието на пазара на труда, но също така и инфлацията и финансовите условия. Запазват се очакванията, че Федералният резерв ще запази лихвените проценти „значително време“ след края на програмата за изкупуване на обезпечени облигации на ниво близо до нулата. Тази програма според сегашните планове трябва да бъде прекратена към края на годината.

Лихвените проценти ще се покачват бавно

Първоначално Фед обяви изрично, че ще продължи да държи лихвените проценти под нормалното ниво, когато безработицата и инфлацията се върнат обратно към своите дългосрочни тенденции. „Икономическите условия вероятно за известно време ще изискват „запазване на лихвения процент по федералните фондове за известно време под нивата, считани в дългосрочен план [от Фед] за нормално". Това ниво според Фед е 4%. Изявлението показва, че банкерите не очакват този диапазон да бъде достигнат отново в обозримо бъдеще.

Потвърждение на старта на лихвения цикъл от 2015 г.

13 от общо 16 членове на Комисията за открития пазар (FOMC) очакват, че лихвените проценти ще се повишат отново през 2015 г., само един смята, че това ще се случи през тази година, а двама представители на Фед считат, че това ще стане през 2016 г. По този начин расте лагерът на тези, които искат да се даде зелена светлина за повишаване на лихвения процент през следващата година. През декември все още 12 от 17 членове на комисията гласуваха за увеличаване на лихвения процент от 2015 г., двама - за 2014 г. и трима - за 2016 г.

Агресивността нараства

Въпреки че декларацията за паричната политика на ФЕД потвърждава, че в обозримо бъдеще лихвените проценти ще остават под дългосрочното средно равнище, прогнозите на отделните членове на комисията показват един по-агресивен курс за лихвените проценти през 2015 и 2016 г. 10 от 16 представители очакват, че към края на 2015 г. лихвата ще бъде най-малко 1 на сто, шестима смятат, че ще е по-висока. Също шестима членове на Фед очакват, че лихвените проценти през следващата година лихвеното равнище ще е все още под 1 на сто. 12 от общо 16 централни банкери смятат, че дванадесет месеца по-късно лихвеният процент ще е на ниво 2 на сто или по-високо, а само четирима очакват по-бавен растеж. През декември едва осем членове на комисията прогнозираха за 2016 г. лихвените проценти да са най-малко 2 на сто, деветима по това време очакваха дори по-ниско равнище. Това показва склонност към по-агресивен ход - нещо, което трябва да се отрази от инвеститорите.

Свиването на стимулите продължава

Фед заяви, че през април ще намали обема на изкупуване на ценни книжа до сумата от 55 млрд. долара. Това се очакваше от мнозина. Това е и третото поредно свиване. Ако икономическите перспективи не се променят значително, Федералният резерв ще остане верен на този курс и ще намалява разходите си по програмата за закупуване на всяка среща с по 10 млрд. долара.

Времето, времето, времето

Според Федералния резерв икономическата активност в САЩ се е забавила през зимните месеци. Това до известна степен обаче се дължало на „неблагоприятни климатични условия". Малко се е променило в дългосрочните оценки на Фед за икономическия растеж и инфлацията, въпреки че предвижданията за нивото на безработицата спадат леко. Фед очаква в края на годината тя да е между 6,1 и 6,3 на сто. През декември се предполагаше, че нивото на безработица ще е в диапазона между 6,3 и 6,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Еволюция на "икономиката":1) някога беше,"пари-стока-пари прим".Произвеждаха се стоки и се потребяваха от производителите.2) след това стана "пари-пари прим".Потребяваха се стоки,произведени там,където все още важеше(1).Начало на измислените пари.3) сега е "кредит-кредит прим".Пари вече няма,с един кредит се погасява друг,потребяват се стоки,където все още важи (1).НАЧАЛО НА НОВИЯТ РОБОВЛАДЕЛСКИ СТРОЙ.ПОДГОТОВКА НА СВЕТОВНОТО СТАДО,ЗА НЕГОВИЯ РЕДУКЦИОНЕН ПЕРИОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още