IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пазарът не хареса на пръв поглед благоприятното решение на Фед?

Федералният резерв е в средата на две трансформации на политиката си, при което ефективността на централната банка ще е решаваща, посочва Мохамед Ел-Ериан

11:42 | 20.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Защо пазарът не хареса на пръв поглед благоприятното решение на Фед?

На пръв поглед бихте си помислили, че фондовият пазар ще хареса резултатите от срещата на Федералния резерв и бихте очаквали, че долният край на кривата на доходността ще остане сравнително стабилен. Вместо това обаче акциите бяха разпродадени, докато кривата на доходността се изглади в резултат на разпродажба на по-краткосрочните матуритети.

Защо, пита се Мохамед Ел-Ериан, член на Международния изпълнителен комитет на Allianz и главен икономически съветник на Борда на компанията, в коментар за CNBC. Той е бивш главен изпълнителен директор на Pimco.

В опит да отговорим на този въпрос, нека да започнем с кратко резюме на това, което Комисията за открития пазар (FOMC) на Фед реши в края на двудневната си среща:

- Както се очакваше, нашите централни банкери продължават да свиват изкупуването на ценни книжа, намалявайки темпа на месечни покупки с 10 млрд. до 55 млрд. долара. Те са на път да преустановят количествените улеснения до края на годината.

- За да компенсират това, те засилиха своята политика на бъдещи насоки в две направления: чрез замяна на досегашния праг за промяна на лихвите (безработица от под 6,5%) с по-широк подход към пазара на труда, и чрез посочване на конкретен индикатор за инфлацията, който е над сегашния й темп.

- Фед потвърди намерението си да запази рекордно ниската основна лихва, дори след като инфлацията и безработицата се доближат до целевите нива. По време на пресконференцията Джанет Йелън заяви, че FOMC може да запази лихвените проценти по-ниски от нормалните.

Както и да го погледнем, решението на Фед е доста експанзионистично, както в абсолютен план, така и спрямо очакванията. Недвусмислено то е сигнал, че Фед остава отговорен за подпомагане на икономиката.

Защо тогава пазарът не хареса решението? Аз бих предложил три взаимосвързани възможности, казва Ел-Ериан:

По-високи премии за несигурност: Фед е в средата на не една, а две трансформации. Той се придвижва от разчитане на пряк инструмент (количествените улеснения) към косвен такъв (политиката на бъдещи насоки). В този процес централната банка повдига въпросите за своята ефективност. Фед също така преминава от лесно наблюдаван праг на безработицата към група показатели, които включват качествени оценки. Така интерпретацията на икономическите данни става по-малко предсказуема.

Технически пазарни условия: Предвид впечатляващия няколкогодишен борсов подем, в момента трейдърите лесно пристъпват към осребряване на печалби. По подобен начин краткосрочната доходност по ДЦК може да се повиши след разпродажби въпреки ангажимента на Фед да запази лихвите ниски.

Реакция на повишението на краткосрочната доходност: Не е изненадващо, че фондовият пазар е разтревожен от това, тъй като значителна част от икономиката е чувствителна към краткосрочните и средносрочни лихвени проценти, включително жилищният сектор, а икономическото възстановяване тепърва ще се разширява достатъчно.

Какво да очакваме в по-дългосроен план?

Тук много зависи от ефективността на Фед по време на трансформацията на политиката й. За съжаление, няма изпитани модели или исторически данни, които уверено да направляват инвеститорите. Ясно е обаче, че ще трябват доста силни доказателства за неефективността на Фед, преди инвеститорите да изгубят вярата си в една институция, която подкрепя пазара през последните години в значителна степен.

Накрая, окуражаващо е да се види до каква степен новият председател на FOMC е готов да предоставя информация, обяснения и разяснения, по този начин тласкайки допълнително най-могъщата централна банка в света по пътя на по-голяма прозрачност. Няма да отнеме много време на пазарите да привикнат към това и да го оценят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Я стига Беше казано ясно че от старта на намалението на количествените улеснения до 6 месеца инвеститорите да очакват периода на повишаване на лихвите т с от средата на годината ФЕД ще започне да повишава лихвата Иелан им го каза ясно и разбрано Какво следва от това -повишение курса на долара повишаване на инфлацята по-скъпи пари и така нататък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още