IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: 2014 г. се очертава като по-добра година за глобалната икономика

Основното предизвикателство е икономическото подобрение да се трансформира в още по-силно средносрочно възстановяване, смята шефът на Pimco

15:17 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: 2014 г. се очертава като по-добра година за глобалната икономика

Макар, че още сме средата на януари, 2014 г. се очертава като по-добра година за глобалната икономика – всъщност, вероятно най-добрата от началото на глобалната финансова криза през 2008 г., пише за CNBC ръководителят на Pimco Мохамед Ел-Ериан. 

Растежът се ускорява, след като развитите икономики се възстановяват, а развиващите се стабилизират. Безработица се понижава.

Засиленият надзор и регулации снижиха рисковете от нова финансова криза. Има реални надежди, че компаниите ще насочат повече от рекордните си кеш и рентабилност към повече инвестиции, оборудване и служители. Подобрените икономически условия дават на централните банки повече възможности за методично и навременно нормализиране на паричните им политики.

Всичко това са добре дошли новини. Не е изненадващо, че фондовите пазари в развитите икономики отбелязаха нови рекорди през този месец и от двете страна на Атлантика. Нещо повече, доста индикатори за риск нагласите сочат към почти единодушни перспективи за подобрение на глобалната икономика и още пазарни печалби.

Има обаче шест причини защо, за съжаление, все още е твърде рано да се обявява победа спрямо необичано дългия период на слаб растеж, устойчиво висока безработица, прекомерни неравенства и периодични дългови и бюджетни безпокойства в определни страни (особено в периферията на Европа)

Първо, глобалният икономически растеж, макар и по-висок, вероятно няма да има желаната скорост. Така той ще се окаже недостатъчен, за да смекчи проблемите на високите младежка и дългосрочна безработици в развитите икономики. Няма да спре задълбочаването на неравенството в доходите, богатството и възможностите. Растежът няма да позволи на най-задлъжнелите държави да преодолеят проблемите си.

Второ, в своята подкрепа за пазарите и икономиката Федералният резерв е в процес на трансформиране на паричната си политика: намалява използването на директните инструменти (покупка на ценни книжа на пазарите), докато увеличава използването на индиректни и по-малко предвидими мерки (политиката на бъдещи насоки).

Трето, някои системно важни развиващи се икономики като Бразилия и Турция все още не са възстановили увереността си, необходима за гладко направляване на своите стопанства, които са силно повлияни от промените в политиките на централните банки от развитите икономики.

Четвърто, малко неща сочат, че политическото противопоставяне във Вашингтон, и нефункционирането на Конгреса, което идва с това, ще се смекчат. Вместо да прокара дългоочакваните законодателни инициативи в подкрепа на растежа, Вашингтон може отново да се спъне в процедурни препятствия.

Пето, същественото подобрение в рисковите спредове по дълговете на страните в периферна Европа все още не се е превърнало в реална полза за икономиката и трудовите пазари. Междувременно, растежът в центъра на Европа – особено в Германия – среща все по-силен насрещен ватър заради поскъпването на еврото, особено спрямо йентата.

Последно, международната способност за изглаждане на несъгласуваности на национално ниво продължава да бъде препятствана от структурни слабости, включително недостатъчна представителност, влияние и други ключови елементи на управлението.

Всичко това показва, че основно предизвикателство пред глобалната икономика през 2014 г. е да се трансформира икономическото подобрение в трамплин за още по-силно средносрочно възстановяване.

За да се случи това, политиците трябва да преминат отвъд поздравленията помежду си и да се заемат по-решително с недостатъчната реакция от страна на предлагането, неадекватните ниво и състав на съвкупното търсене и оставащата задлъжнялост.

Повече за перспективите пред глобалната икономика може да видите в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още