IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще донесе ли социалната политика победата на Дилма Русеф?

Бразилците в затруднено финансово положение изпитват голяма благодарност към Партията на трудещите се, посочва анализатор

16:44 | 11.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще донесе ли социалната политика победата на Дилма Русеф?

Първият тур на президентските избори в Бразилия не успя да излъчи категоричен победител, като на предстоящия решаващ балотаж се класираха настоящият президент Дилма Русеф с 41,6% от гласовете и опонента ѝ Аесио Невес с 33,6% от вота. Bloomberg хвърля поглед върху козовете на двамата кандидати и кои части от електората могат да им донесат победата.

На първия тур настоящият президент се опря на гласовете на 35-те млн. бразилци, които се отърваха от бедността по време на 12-годишното управление на Партията на трудещите се (PT). За да победи Невес и на балотажа обаче Русеф ще трябва да привлече към себе си част от блуждаещия вот, който също просперира под управлението на нейната пария, но и е отворен към промяната, която Невес предлага.

Стратегията на Русеф има два подхода за привличането на този електорат, като тя едновременно ще покаже, че е готова за промяна на курса и ще напомни на възползвалите се от политиката на PT, че те отново биха могли да пропаднат надолу в структурата на социалната пирамида, смята преподавателят от Колумбийският университет в Ню Йорк Маркос Тройхо. Този подход би могъл да противодейства на кампанията на Невес, който за момента има превес.

„Много бразилци с ниска оценка и очаквания за политиците чувстват, че имат някаква полза от управлението на PT – по-високи доходи, здравеопазване, жилище. Дилма все още има шанс“, посочи той.

Последните три проучвания, проведени след първия тур на изборите, единодушно сочат преднина за Невес. Изследванията на агенциите Datafolha и Ibope сочат 44% за Русеф и 46% за Невес, докато проучване на Instituto Parana дава 41% на настоящия президент и 49% на опонента му. Допустимата грешка на проучванията варира между плюс-минус 2 – 2,2%.

Бразилската икономика се намира в рецесия и инфлацията се намира доста над целевата, но Русеф изтъква, че нейната политика е омекотила удара на световната финансова криза, отнела толкова много работни места по света. Безработицата в Бразилия е близо до рекордно ниското ниво от 5%, а ръстът на доходите надхвърля повишаването на цените през всяка една година от последното десетилетие.

За недоволните от слабия темп на икономическия растеж от 2009 г. насам и най-високата инфлация от близо три години, Русеф обяви, че ще въведе нови идеи в икономиката и ще наложи по-голям контрол върху повишаване на цените.

Социалните програми на PT обхващат голяма част от Бразилия, от бедните квартали до най-далечните кътчета на Амазонка и от студенти до работници. От водещата програма – Bolsa Familia, се възползват 25% от 200-милионното население на страната. Също така Русеф въведе програма за привличане на лекари от Куба и Испания, които да осигурят основни здравни услуги на 50 млн. бразилци, живеещи в региони с частична или пълна липса на такива. Президентската администрация плати и за професионалното обучение на 8 млн. студенти, изваждайки младите от работната сила и намалявайки безработицата.

„Невес е кандидат, който ще управлява в полза само на богатите“, казва 24-годишната Найан Кристин, изучаваща психология благодарение на правителствен заем.

И двамата кандидати започнаха кампаниите си за втория тур, използвайки козовете си. Русеф заяви, че избирателите трябва да се страхуват от „духовете на миналото“, отнасяйки се към икономическото състояние на страната по време на управлението на Социалдемократическата партия (PSDB), от която е и Невес. Той пък предупреди за опасността от „чудовищата на настоящето“, визирайки инфлацията, ниския растеж и корупционните скандали.

Най-голямата латиноамериканска икономика се разшири средно с 2,1% през първите три години от управлението на Русеф, след като беше нараснала със 7,5% през 2010 г. Очаква се растежът да се забави до 0,2% през тази година, според проучвания на централната банка на страната.

Слабият растеж не помогна и за понижаването на инфлацията, която се покачи до 6,75% през миналия месец при цел на правителството за ниво около 4,5 на сто през последните четири години.

Бразилският реал поевтиня с 31%, откакто Русеф встъпи в длъжност през януари 2011 г. и е най-зле представящата се валута след южноафриканския ранд сред 16-те най-търгувани валути, следени от Bloomberg. Водещият борсов индекс Ibovespa също е надолу с над 17% за същия период.

Невес успя да си осигури подкрепата на избиратели, които допреди 4 години подкрепяха PT, убеждавайки ги, че е готов да поеме политически курс, който ще създаде нов цикъл на растеж без да ощетява социалните придобивки, отбелязва независимият политически анализатор Андре Сесар.

„Русеф е изправена пред труден момент. Тя не успява да отговори на избирателите, които искат нещо повече“, казва той.

Русеф обаче все още е фаворит, дори и проучванията да показват преднина за Невес, посочва анализаторът в Eurasia Group Хоао Аугусто де Кастро Невес. „Икономическата ситуацията подкопава подкрепата ѝ сред новата средна класа, но хората в затруднено положение са изключително благодарни на PT” отчита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Щом бразилците могат да изберат за президент човек осъден за въоражен грабеж, защо да не го направят и българите? :) Политиката също си е един вид грабеж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
rover
преди 9 години
Заедно с втория си съпруг Карлуш Араужо основава групата Палмарес и се научава да борави с оръжие и експлозиви. Макар и да не участва във военни операции, през 1969 г. ръководи обир на бижута за 2.5 млн. долара от дома на бивш губернатор.========================================================================Имаме си такива червени ***-айдуци в изобилие. . Те, в комплект с наследниците на терористите от БКП, са ни предостатъчно, че и отгоре.Иначе на Вас лично и на вашите съмишленици може и да са нужни, ваша си работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 9 години
Ако Димла неуспее на 2рия тур нека заповяда като министърпредседател в родината на дядо си ... имаме нужда от нея тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още