IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плоският данък остава, решиха депутатите

ГЕРБ, реформатори и ДПС гласуваха заедно срещу прогресивното подоходно облагане

15:33 | 19.11.14 г. 22
Плоският данък остава, решиха депутатите

Парламентът отхвърли искането на БСП, както и това на „Атака“, за замяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

БСП предлагаше връщането на прогресивното подоходно облагане от 2015 г. с необлагаем минимум от 340 лв., а предложението на „Атака“ беше доход до 400 лева да не се облага.

„Против“ гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и ДПС, а от БСП, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“.

Лидерът на ДПС Лютви Местан припомни, че плоският данък беше въведен от Тройната коалиция. Според него това облагане е било продукт на либералното мислене и трябва да се продължи политиката на приемственост, като се запази.

Плоския данък защити и Мартин Димитров от РБ. Той смята, че е това е единственият данък, от който дори в криза приходите растат. За 2013 г. приходите от него са 1,7 млрд лева, а за първите девет месеца на тази година са 1,9 млрд, това е 12, 5% растеж, мотивира се Димитров. Той обвини БСП в елементарен популизъм, защото са били на власт година и половина, а внасят предложението за прогресивното подоходно облагане, когато минаха в опозиция.

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя, че плоският данък е бил въведен, когато икономиката е била в растеж, но сега нещата са различни. „Плоският данък означава болният да носи здравия. Гражданите да плащат фискалните сметки на правителството“, посочи той.

Според него повече от половината избиратели не гласуваха на последните избори заради усещането за несправедливост, което се налага като постоянно отношение към властта, независимо кои партии управляват. „Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост. Хората смятат, че да живеят по-добре не е цел на властта и за това е принципният въпрос за по-справедливо данъчно облагане, което минава през решението за въвеждане на прогресивно облагане“, настоя социалистът.

Според него това се доказва и от факта, че България, освен че е най-бедната страна в Европа, е и с най-много работещи бедни - 7 на сто.

„Ножицата се отваря между бедни и богати, хората вече не вярват, че държавата ще направи нещо, а седи отгоре и само събира данъците. Не задължително гласуване, а с пушки да ги изкарате, хората пак няма да отидат, защото нямат усещането, че това е тяхната държава“, заяви соцлидерът.

След като предложенията на БСП и на „Атака“ бяха отхвърлени, Йордан Цонев от ДПС коментира, че това е благодарение именно на депутатите от Движението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Българисе оказва доста близо до данъчния рай. Какво още трябва да се даде на Бизнеса за да се погрижи за работещите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Единственият проблем на пропорционалния (плоския) данък че не е наистина пропорционален (плосък) . Демек не обхваща всички доходи в икономиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
mathematician
преди 9 години
Ако ти е дивидент - имаш 10% данък печалба на фирмата + 5% данък дивидент + бумащини + 50-100 лв за счетоводно обслужване + скрити таксички за разни държавни глупости.А иначе плащаш 10% данък общ доход + осигуровки до 2400 (май беше макс) + признават ти 25% за разход и там не плащаш данък + 2-3 пъти по-ниски цени за счетоводно обслужване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 9 години
То вашия човек Ковачки и сега на 10% не плаща данък, че на прогресивната ще почне да плаща ... за социално равенство хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
khao
преди 9 години
Защото богатите НЕ плащат много данъци, без значение кви са данъците. Разбери го това, нито в САЩ нито в Русия богатите плащат, нито в Занзибар.другото ти го обясних вече два пъти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 9 години
само че едни други факти, а не тези дето са обект на сегашния спор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 9
Vesko94
преди 9 години
Защо си мислиш, че прогресивният данък удря средната класа? Прогресивната скала засяга най-вече хората от горните средни подоходни групи и богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 13
kane
преди 9 години
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУБ Ъ Л Г А Р И Я = *** НЯМА СТРАНА В ЕС С ПЛОСЪК ДАНЪК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!но го има в най-беднатабедни, ***, прости..... сме ние булгаритеББ+ Турците = новото политическо мнозинство у РБиначе само на избори са врагове, после "припознават политиките си"ниско качество общество се гради с плоски данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Въпросът с плоския данък е в това, че има един минимален праг за съществуване - екзистенц минимум. Ако се извади тази сума от заплащането и и се вземе отношението на платения данък към този остатък то при ниските заплати това е огромно число в сравнение с високите заплати. Казано с други думи отнемането на доход при ниски заплати е много по-голямо от това при високите заплати. Казано по още един начин - езистенц минимума не се приема за присъщи разходи и не се приспада от облагаемата сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
Vesko94
преди 9 години
Между другото фактите показват, че инвеститорите и мигрантите се блъскат, за да стигнат до места като Великобритания и Германия, където данъците за най-богатите стигат 45%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още