IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плоският данък остава, решиха депутатите

ГЕРБ, реформатори и ДПС гласуваха заедно срещу прогресивното подоходно облагане

15:33 | 19.11.14 г. 22
Плоският данък остава, решиха депутатите

Парламентът отхвърли искането на БСП, както и това на „Атака“, за замяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

БСП предлагаше връщането на прогресивното подоходно облагане от 2015 г. с необлагаем минимум от 340 лв., а предложението на „Атака“ беше доход до 400 лева да не се облага.

„Против“ гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и ДПС, а от БСП, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“.

Лидерът на ДПС Лютви Местан припомни, че плоският данък беше въведен от Тройната коалиция. Според него това облагане е било продукт на либералното мислене и трябва да се продължи политиката на приемственост, като се запази.

Плоския данък защити и Мартин Димитров от РБ. Той смята, че е това е единственият данък, от който дори в криза приходите растат. За 2013 г. приходите от него са 1,7 млрд лева, а за първите девет месеца на тази година са 1,9 млрд, това е 12, 5% растеж, мотивира се Димитров. Той обвини БСП в елементарен популизъм, защото са били на власт година и половина, а внасят предложението за прогресивното подоходно облагане, когато минаха в опозиция.

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя, че плоският данък е бил въведен, когато икономиката е била в растеж, но сега нещата са различни. „Плоският данък означава болният да носи здравия. Гражданите да плащат фискалните сметки на правителството“, посочи той.

Според него повече от половината избиратели не гласуваха на последните избори заради усещането за несправедливост, което се налага като постоянно отношение към властта, независимо кои партии управляват. „Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост. Хората смятат, че да живеят по-добре не е цел на властта и за това е принципният въпрос за по-справедливо данъчно облагане, което минава през решението за въвеждане на прогресивно облагане“, настоя социалистът.

Според него това се доказва и от факта, че България, освен че е най-бедната страна в Европа, е и с най-много работещи бедни - 7 на сто.

„Ножицата се отваря между бедни и богати, хората вече не вярват, че държавата ще направи нещо, а седи отгоре и само събира данъците. Не задължително гласуване, а с пушки да ги изкарате, хората пак няма да отидат, защото нямат усещането, че това е тяхната държава“, заяви соцлидерът.

След като предложенията на БСП и на „Атака“ бяха отхвърлени, Йордан Цонев от ДПС коментира, че това е благодарение именно на депутатите от Движението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 9 години
Именно, както споменах с прогресивния данък се удря средната класа и тя почва да изчезва (дали емигрира или обеднява ти си избери) и това поражда по големи социални неравенства от колкото са в момента.... тоест все едно ти предлагаш да изгасим пожара с бензин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
Vesko94
преди 9 години
А големите социалната неравенства могат да доведат до революции, които да пометат всичко по пътя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 9 години
какво по солидарно от това да плащаш по равен процент ? и понеже е равен точно тези с високите дават повече реално.Пример: 50 от 500 заплата и 500 от 5000 заплатаТози дето взима 10 пъти повече, плаща 10 пъти повече, ако това не е солидарно здраве му кажи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 9 години
що да е по тежък, все е 10% ... еднакво тежък е за всички.Основната разлика е в това че при единия вариант (плоския) всички плащат малко, прси другия (прогресивния) ниските и високите доходи ще плащат малко, а тези със средните много.... и така се убива средна класа и се стимулира емиграция. Запомнете едно тези с високите доходи винаги плащат малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 15
Vesko94
преди 9 години
"Всеки плаща равен процент от доходите си" - да, така е! Но модерната държава е солидарна държава. Хората с големи възможности дават на хазната повече от тези с по-малко възможности. В противен случай едните ще богатеят до безкрай, другите ще затъват до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 15
korker
преди 9 години
Разбира се, че депутатите никога няма да махнат плоския данък. Такова чудо в ЕС има само при нас и целта е срещу 10% всеки да може да си извади парите на светло. Иначе, ако имаме прогресивен данък тези с милионите трябва да се бръкнат дълбоко, а така им е лесно.Човек да се чуди ние в ЕС ли сме, или сме там само като им отърва на депутатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
khao
преди 9 години
Аргумента е че този вид данък е еднакво справедлив за всички и всеки плаща по равен процент от доходите си.Друга подкрепа е че след като е въведен приходите се качиха, ако бъде отменен ще почне пак да се крият данъци, апропо БСП за това искат да го прекарат това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
Vesko94
преди 9 години
Предложението на БСП не струваше! Иначе плоският данък си има доста сериозно лоби в парламента вече от доста години. Никой за тези 7 години, откакто имаме десятък, не успя да даде реални и точни данни в подкрепа на тази данъчна система. Лично аз съм спорил многократно тук в инвестор и по други сайтове, но си и давам реално сметка, че промяна на данъка в условията на тази администрация и това законодателство, няма да доведе до повече приходи, нито ще потуши огромното социално неравенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още