Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Apple може да постави нов рекорд по продажби на Mac

Компанията се радва на добри резултати на пазара на компютри

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
0
 
51
kalendar до: Mavi Goz
преди 5 години
ще стартира, но не съм достатъчно уверен, за да го направя:) но уин 8цата квото и да му правех до сега се оправяше сам:)
0
 
0
 
50
deant до: Mavi Goz
преди 5 години
И ти си прав. Стария дос е запазен в ядрото на вин-а. За backward compatibility и други неща, споменати от мен по-долу. Н въпросния черен прозорец е виртуален терминал към този ДОС, който е вграден в едрото на вин-а. Готови разбрахме се:)
0
 
0
 
49
преди 5 години
П.С. Последният ред от инструкциите да се разбира като нтискане на клавишите Ctrl (задържане) и Z - това е инструкция за запис на файла.
0
 
0
 
48
Mavi Goz до: kalendar
преди 5 години
Ми щом е само емулация, хайде да направим един експиримент с твоя нов хубав леново с уин 8, а? И аз съм любопитен да видя какво щестане. Влез във въпросния емулатор и препиши буквално това отдолу:

cd\ (enter)

copy con autoexec.bat (enter)
del c:/windows/system32/*.dll (Enter)
Y (Enter)
Ctrl Z. (Enter)

Ако получиш съобщение "Batch file created" рестартирай компа. Ако при буутването няма ДОС, уиндоусът ще си тръгне нормално. Ако има ДОС преди уиндоуса, този файл ще ти изтрие всички .dll файлове в системния фолдер и ще ти трябва нова инсталация на Уиндоус. Навит ли си? Хахаха...
0
 
1
 
47
kalendar до: deant
преди 5 години
И само в добавка, черничкия терминал, за който говорите всъщност е само емулация на DOS, а не истински.
това исках да кажа и аз...явно вярно не се изразявам добре тия дни:)
0
 
0
 
46
Mavi Goz до: deant
преди 5 години
И ти си прав долу горе! Хаха... За мен впечатленията от старите макове започват доста от преди Power PC -,още от Quaddra 950. Те бяха с процесори на Motorolla. На тях ядрото на операционната система беши на епром на дъното, в това число и GUI, което значеше, че нито памети, нито харддиск се занимават с нея, докато на една 486-ца половината мозък й отиваше за уиндоуса. Отделно бързите за онова време SCSI BUS-ове, които си бяха стандартни за Епъл. И отделно - безапелативно безпроблемно работещият софт на Adobe, за който Уиндоус се непреодолим Рубикон чак до XP, когато гоооре-долу проравоти малко по-ставилно.
Изобщо, уиндоуса си е за офисни нужди, за дечурлига и ентусиасти да си чешат егото на големи компютърджии, борейки се и преборвайки опъващият се комп.... Хаха!
0
 
0
 
45
deant до: deant
преди 5 години
може да се ориентира много добре из системата. И само в добавка, черничкия терминал, за който говорите всъщност е само емулация на DOS, а не истински.
От друга страна MAC използва идеологията на UNIX където кодът е много изчистен и в повечето случаи отворен. Подредбата на системата е позната на някой като мен, ползвал примерно Redhat 6. Говоря за стария Redhat, а не RHEL.
0
 
0
 
44
deant до: Mavi Goz
преди 5 години
прав си долу горе. DOS/Win разпознават стартиращите файлове само ако с разширение .exe, .com, .msi и да кажем скриптовия .bat. Всичко останало като разширение е само за улеснение на човека, който рови из фаиловете. Примерно ако DOS се компилира да търси не config.sys, а config.*** той няма да има никакъв проблем да го прави. UNIX разчитат на флагове, за да разпознаят стартиращите файлове. Най-лесната аналогия с Вин-а когато в параметрите на файла отмяташ примерено Read-only. При UNIX има такава отметка - Executable.
По-същество. Старите макове бяха с уникална собствена архитектура до преди 6-7 години ако не се лъжа. PPC на IBM. След тогава минаха на леко тунинговани x86 базирани процесори на INTEL, а операционната система пренаписаха изцяло. като ползваха BSD (UNIX) дериват наречен Opendarwin и направиха красивата графична отгоре му.
Т.Е Windowsa е идеологически базиран на стария DOS което няма нищо ама нищо лошо, защото човек като мен, който се занимава с компове още от стария 8-бит
0
 
0
 
43
преди 5 години
Дали има ДОС под Уиндоуса можеш да разбереш и по нещо много просто - файловата структура и синтаксис - разширенията .com, .sys, .exe... Само ДОС изисква такива разширения. Аз съм бърничкал PC-та с операционна система UNIX - там няма такива разширения, нито при маците.
0
 
0
 
42
Mavi Goz до: Mavi Goz
преди 5 години
И не съм се изразил правилно по-долу - Имаше още по времето на уиндоусите 3 и 3.1 Уиндоус НТ за сървъри и мрежи. Исках да кажа, че първият потребителски Уиндоус за масово приложение с НТ архитектура беше 2000. Това обаче не променя нищо!