IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели от "икономиката на средната класа" на Обама?

Идеята на американския президент на практика ще повиши данъците за голяма част от средната класа, твърдят експерти

17:25 | 04.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Обама планира да повиши данъците на част от средната класа, както и на богатите хора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Обама планира да повиши данъците на част от средната класа, както и на богатите хора. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама твърди, че е защитник на средната класа. Той дори измисли нов термин – „икономика на средната класа“ и оповести редица планове, които според него ще помогнат на тези семейства да се справят по-добре. За да плати за това, той ще повиши данъците на богатите, пише CNN.

Дори да приемем, че това е добра идея, не всички в средната класа ще се възползват от „икономиката на средната класа“. Тя е основно насочена към женените двойки и родителите на малки деца.

„Много хора в средната класа няма да получат никаква полза от предложението на президента“, заявява Робърт Уилямс, изследовател в Центъра за данъчна политика (Tax Policy Center, TPC). “Сред средната класа, то е насочено към хората с деца и допълнителни членове на домакинството. Практически нито един член на средната класа без деца няма да получи нищо“.

Белият дом и някои либерални (в САЩ либералите са в левия политически спектър, близо до социалистите – бел. ред.) политически групи смятат, че методологията на TPC погрешно отчита някои влиятелни американци като членове на средната класа.

Трудно е да се изчисли как данъчната реформа би помогнала наистина на средната класа, когато средните стойности могат да са подвеждащи. Много хора от двете страни на политическия спектър нападнаха публикувания наскоро анализ на TPC. Анализът показва, че хората със редни доходи в САЩ, които изкарват между 49 000 и 84 000 долара на година ще трябва да плащат средно със 7 долара повече данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
значи Обама насърчава хората да се женят и да имат деца(което не се отнася за Б-ия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
щели "да плащат средно със 7 долара повече данъци" (тези семейни двойки без деца)- и от мухата правите слон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още