IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама планира еднократен данък върху чуждите печалби на американските компании

Очакваните 238 млрд. долара ще бъдат използвани за ремонти и подобрение на пътища, мостове, транзитни системи и мрежи за товарен превоз

12:01 | 02.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барак Обама планира да повиши данъците за компаниите, но среща съпротива от страна на Републиканците. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама планира да повиши данъците за компаниите, но среща съпротива от страна на Републиканците. Снимка: Ройтерс

Президентът Барак Обама ще цели да наложи нови данъци в бюджета за фискалната 2016 г. Обект на новата данъчна тежест ще са трилионите долари печалби, събрани в чужбина от американски компании до момента. Ще има и нов подход към събирането на данъци върху печалби от чужбина в бъдеще, но Републиканците изказаха съмнения за този план в неделя, пише CNBC.

Обама поднови продължаващия от десетилетия дебат за компании, които избягват данъци. Президентът цели да затвори “вратичката”, която позволява на компаниите да не плащат данъци върху печалбата си, която е в чужбина, заяви Белият дом. Очаква се предложението му да срещне сериозна съпротива от страна на Републиканската партия.

В своя бюджетен план за 3,99 трлн. долара, който представи в понеделник, Обама ще предложи еднократен 14% данък върху изчислените на 2,1 трлн. долара печалби, които са събрани в чужбина от международни компании като General Electric, Microsoft, Pfizer и Apple. Той също така ще цели да наложи 19% данък върху бъдещите печалби от чужбина на американски компании, заявиха от Белия дом.

В момента тези приходи би трябвало да се облагат при ставка от 35%. Много компании избягват това чрез „вратичката“, която им позволява да избегнат американското подоходно облагане върху активни приходи, които не са вкарани обратно в САЩ или репатрирани не подлежат на облагане.

Белият дом заяви, че според новия подход към чуждестранните печалби компаниите ще трябва да плащат 19% данък върху всички печалби от чужбина докато ги печелят, като продължават да получават данъчни кредити за чуждестранните данъци, които плащат в съответните страни. След това плащане приходите от чужбина ще могат да бъдат инвестирани в Съединените щати без допълнителни данъци.

Предложението на президента също така включва атака върху корпорациите, които местят печалбите си в данъчни убежища, за да избегнат плащането на все по-високите американски данъци. Друга практика, която правителството не одобрява са „инверсивните“ сделки, които целят да избегнат плащането на американските данъци.

Еднократният данък „би означавал, че компаниите ще трябва да платят американски данък веднага върху 2-та трлн. долара, които те вече имат в чужбина, вместо да могат да забавят плащането на който и да е американски данък за неопределено време“, заяви служител от Белия дом.

Очакваните 238 млрд. долара, които ще бъдат събрани от еднократния данък ще бъдат използвани за ремонти и подобрение на пътища, мостове, транзитни системи и мрежи за товарен превоз. Това би напълнило Националния фонд за магистралите като част от пакета за 478 млрд. долара, заявиха от Белия дом.

Годишното предложение за бюджета е колкото политически документ, толкова и фискален ориентир, който се нуждае от одобрението на Конгреса. Предвид сегашното политическо разделение във Вашингтон е малко вероятно голяма част от предложеното в понеделник да се превърне в закон.

Бюджетът на Обама ще има за цел харчове от 3,99 трлн. долара за фискалната 2016 г., включително дефицит от 474 млрд. долара. Това ще представлява 2,5% от американския брутен вътрешен продукт (БВП), писа в неделя The New York Times. Бюджетът също така ще включва 105 млн. долара за „подкрепа за търговската корекция“. Целта е да бъдат подпомогнати работниците, които ще бъдат засегнати от договорите за свободна търговия, заяви вестникът.

Последните данъчни предложения на Обама от генералния пакет за данъчни реформи според него би трябвало да помогнат на американците със средни доходи.

Пол Райън, главният данъчен експерт на Републиканците в Камарата на представителите коментира за NBC предложените увеличения на данъците за богатите и големите компании, които са част от пакета. „Това, което мисля, че президентът се опитва да направи и тук е да експлоатира икономиката на завистта“.

Републиканците поеха контрола над Сената и повишиха мнозинството си в Конгреса след изборите през ноември и сега контролират и двете нива на американския парламент. Те заявиха, че данъчната реформа е едно място, в което се надяват да постигнат компромис с демократите и Белия дом. Въпреки това предложенията на Обама до момента са посрещнати с неголяма охота.

Коментирайки предложението за чуждестранните приходи, съветникът на Райън Брендан Бък заяви, че данъчната реформа трябва да е насочена към опростяване на кодекса и намаляване на ставките.

„Ако това е подходът, който администрацията е склонна да приеме, може да намерим място за общи действия“, заяви той. „Няма да има такива обаче, ако президентът вместо това се опита да удари американския бизнес с големи увеличения на данъците, само за да увеличи разходите и да добави още сложност към кодекса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Това, което си написал е ПЪУЕН смех!1) Ако махнат данък печалба, всичко ще минава през печалба. Вместо да плащам заплати и 10% дод, ще плащам на ръка и ще отчитам необлагаема печалба колкото мога.2) Митове и легенди са, че офшорките се ползват за спестяване на данъци. Има и това, но не е никак лесно и не е основното. Много по-важно е, че се скрива собствеността и се перат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
vstoykov
преди 9 години
Този проблем съществува само защото юридическите лица се облагат с данъци. Ако отменят данъците върху печалбите на юридическите лица - този проблем няма да съществува. Няма да съществуват и армиит от специалити по данъчно планиране. Много фирми изобщо няма да ползват офшорни зони.Обаче сега специалистите по данъчно планиране ще се облажат - ще започнат да измислят нови схеми и да печелят от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още