IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Сенките на кризата се отдръпнаха

Америка е обърнала нова страница след най-тежката рецесия след Голямата депресия, заяви американският президент

09:42 | 21.01.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това е най-важната церемония в политическия календар на САЩ и същевременно управляващата програма на най-влиятелния човек в западния свят – американският президент Барак Обама започна своята реч за състоянието на нацията (на англ: State of the Union, #SOTU) с оптимистични тонове. „Сенките на кризата се отдръпнаха. Състоянието на нацията е силно“. 

Първите минути на речта му приличат на бърз преглед на най-важните проблеми на американската политика – през последните 15 години, обяви Обама пред събралите се представители на политическия и обществения живот, терорът е засегнал Америка. Но и освен това едно ново поколение е преживяло "две дълги и скъпоструващи войни". В допълнение и "ужасна рецесия" обхвана САЩ и света. „Бяха трудни времена", призна Обама, цитиран от Ройтерс. "И за мнозина все още са".

Но сега нещата се обръщали. Безработицата спада с най-бързия темп от 1999 г. насам, подчерта Обама. Равнището на безработицата в момента е по-ниско, отколкото преди финансовата криза. Повече млади хора ще получат диплома за средно образование и повече от нашите съграждани имат застраховка", добави Обама, имайки предвид противоречивата му реформа в здравеопазването.

За първи път от почти 30 години насам страната вече не е зависима от чужд петрол, подчерта Обама, обръщайки темата към енергетиката и външната политика. САЩ са световен лидер в производството на вятърна енергия. А по отношение на соларната енергия всеки месец в страната се инсталирали толкова много нови мощности, колкото за цялата 2008 година.

Президентът на САЩ отбеляза и растежа на американската икономика.„Днес ние прекрачваме границата. Икономиката на САЩ расте с най-доброто темпо от 1999 година насам”, заяви Обама. „В момента икономиката расте, дефицитът намалява, промишлеността и производството на енергия се развиват бурно. Ние преодоляхме рецесията и сега можем да създаваме свое собствено бъдеще, по-свободно, отколкото всяка друга нация на земята”, заяви Обама. „Сега е ред да решим как тази страна трябва да изглежда през следващите 15 години и десетилетията, които следват".

По думите му икономиката на страната трябва да бъде ориентирана към подкрепа за средната класа.

„Решението е ясно - политиката в подкрепа на средната класа работи”, заяви Обама, представяйки икономическите резултати за миналата година, считани за крайно успешни. „Трябва да възстановим връзката между упоритата работа и увеличаващите се възможности за всеки американец”, добави Обама, пояснявайки, че властите трябва да помагат на „работещите семейства да понижават данъците и да се връщат парите в джобовете на хората“. 

Той обеща също, че Конгресът ще приеме закон, който да задължи работодателите да плащат еднакви работни заплати за мъжете и жените на една и съща позиция. „2015 година е. Време е за това”, каза президентът. В речта си той включи и планове за изграждането на конкурентна икономика чрез подобряването на американската инфраструктура и предоставянето на безплатен достъп до обществените колежи. „Този план е вашият шанс да се дипломирате, готови за новата икономика, но без голям товар от задължения”, каза президентът.

Същевременно президентът обеща да елиминира вратичка в закона, която позволява да се избегнат данъците върху огромните наследства, да увеличи данъците върху доходите на богатите от 23,8% на 28% и да въведе нови такси за американските финансови компании с активи около 50 млрд. долара. Тези планове обаче ще сблъскат Обама с ръководения от републиканците Конгрес. Някои високопоставени членове на Републиканската партия вече отхвърлиха плановете като „класова война”.

Всеки в американското общество следва да получи справедлив шанс за развитие, повтори Обама централния принцип на американската култура. Той се застъпи за „икономическа политика на средната класа“, към която всеки гражданин трябва да допринесе.

Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Едно от притесненията вече се реализира. Обявиха увеличаване числеността на американските и други натовски войски у нас, и на разходите за отбрана. В нашата армия ще има съкращения. Не че сме били много независими и досега... Което ни превръща във все по-вероятна зона на конфликт и терористични актове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
хахаха, не познавам реститут, който да не обича САЩ повече от майка си. и има защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 11
draifuss
преди 9 години
Иска ти се и силно желаеш да е така, но за мен лично бъркаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Oooh, Yes!Или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - "... и като се събуди, краката ти в контакта!" .... и един мормот завива шоколад.... хахаха!Или казано още по-простичко, ти си от онези успели българи, дето се нацвъкахте тук в сайта през последните 3 месеца на миналата година - разни коне, юристки, дръзновени, окрилени и пр. ***, за да подсилите огъващата се евроатлантическа теза за ориентацията на България и с това хем да изкарате некой лев, хем ако може, да натрупате актив за некоя стипиндийка по линия на Отворено общество... Всъщност сте един, или ной-много двама изгладнели калъфи и за момента не се справяте.. хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 12
draifuss
преди 9 години
Не съм разпродавал в началото на прехода, защото бях непълнолетен.Към настоящия момент обаче съм рентиер с добри месечни постъпления и не продавам нищо.Имам стабилни и високи доходи, здрав и жив съм.Карам чисто нов автомобил купен от магазина преди 2 месеца.Сегашния строй ме удовлетворява напълно и подкрепям САЩ на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 9 години
Тъй де радвайте се за сега докато се озъбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Grosss
преди 9 години
Ех колко е оптимистично,човек не знае да се радва или да се смее..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Когато животът ти си свежда до магазина, не ти трябват кой-знае колко много неща, за да се чувстваш щастлив! Сърце - портмоне, глава - телевизор! Нали си ги виждал бройлерите в птицефермите - могат да мурдат само с глава към лентата, по която се подават смеските за хранене... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Прав си, Драйфльо - Корекомът беше идеологиятя, житейската мечта на стадото тикви, които се въдеха по нашите земи и тогава! Такива като теб в първите години на прехода разпродадоха ниви, лозя, реституирани магазини, апартаменти и тичаха в Германия, Белгия и Италия да си купят мечтаната кола, с която вече се чувстваха хора! Такива ви бяха мечтите, такава държава си направихте на мястото на предишната - като БМВ четвърта ръка - първо го язди богат германец, после средна ръка германец, после турчин гастарбайтер или арабин, а после горд българин евроатлантик... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 18
draifuss
преди 9 години
Дори само това, че може да си хванем шапката и света е наш стига.Червените ни крадат и сега затова 90% са зле, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още