IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Сенките на кризата се отдръпнаха

Америка е обърнала нова страница след най-тежката рецесия след Голямата депресия, заяви американският президент

09:42 | 21.01.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Същевременно Обама призова Конгреса да приеме нови програми за развитие на търговията и инфраструктурата. „Бизнесът на 21 век иска съвременни пристанища, по-здрави мостове, по-бързи влакове и по-бърз интернет”, заяви той. Според него  мащабните инвестиции в инфраструктурата ще позволят да се увеличи броят на създаваните в САЩ работни места 30 пъти. Освен това Обама поиска от Конгреса да му бъдат предоставени нови пълномощия за придвижване на търговските споразумения с Европа и Азия.

След годините на слаб икономически ръст и двете войни в Ирак и Афганистан сега за САЩ започва нова фаза, обяви президентът. Обама заговори за едно „по-умно и мъдро ръководство на Америка“. „Ние ще управляваме най-добре, ако свържем военната сила с повече дипломация“, заяви той.

В тази връзка президентът  спомена и борбата срещу терористичните групи на „Ислямска държава“. Обама обяви плановете си да помоли конгресмените за разрешение за използване на военна сила срещу „Ислямска държава". „Ние сме единни с всички хора, които са застрашени от терористи: от училищата в Пакистан до улиците на Париж”, заяви президентът. Той отбеляза съвместните усилия на редица страни в борбата срещу терористите в Афганистан и призова със същите методи да бъде преборена и „Ислямска държава”.

Освен това Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба.  „През тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо. Това ще отстрани извиненията ни за ограниченията към Куба", заяви още Обама.

Освен това президентът обеща да наложи вето на евентуални нови санкции на Конгреса срещу Иран, докато траят преговорите по иранската ядрена програма. „Нови санкции, произведени от този състав на Конгреса, в този момент на практика гарантират провала на дипломацията. Те ще отделят Америка от нейните съюзници и ще доведат до възобновяване на ядрената програма на Техеран. Имам намерение да наложа вето на всеки нов законопроект за санкции, който създава опасност за постигнатия прогрес”, каза Обама.

Освен това Обама отново призова Конгреса да бъде затворен затворът в Гуантанамо. „За целия период на моето президентство ние отговорно работихме над това да се намали значително числеността на затворниците там. Сега е време да приключим тази работа. Аз няма да се откажа от намерението си затворът да бъде закрит”, заяви Обама.

Президентът на САЩ отново обвини Русия в агресия срещу Украйна. Същевременно той заяви, че благодарение на Вашингтон Москва се е оказала в международна изолация. „Ние демонстрираме влиянието на американската сила и дипломация. Ние подкрепяме принципа, че големи страни не могат да нападат малките. Противопоставяме се на руската агресия, подкрепяме украинската демокрация и даваме гаранции на нашите съюзници в НАТО”, заяви Обама по време на ежегодната си реч.

„Миналата година, когато ние и нашите съюзници се трудихме усърдно над налагането на санкции, някои предполагаха, че агресията на Путин е пример за майсторска стратегия и сила. А сега Америка е силна и единна със своите съюзници, а Русия е изолирана и с икономика в упадък”, добави Обама.

След последните хакерски атаки над филмовото студио Sony и над Twitter акаунта на Centcom Обама обърна сериозно внимание и на киберсигурността.

„Нито една чужда страна, нито един хакер не трябва да може да изключи мрежата ни и да краде нашите индустриални тайни или да нахлуе в личния живот на американските семейства", каза Обама. От Конгреса президентът поиска да се приемат закони за по-добра защита срещу кибератаките. „Ако не действаме, ние ще направим нашия народ и нашата икономика уязвими", каза той.

Със своята реч Обама положи маркерите за политическата си програма и постави курса за оставащите две години от втория си мандат. След поражението на неговата Демократическа партия при изборите за Конгреса през ноември миналата година президентът ще трябва да се конфронтира с опозиционно мнозинство в двете камари на Конгреса на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Едно от притесненията вече се реализира. Обявиха увеличаване числеността на американските и други натовски войски у нас, и на разходите за отбрана. В нашата армия ще има съкращения. Не че сме били много независими и досега... Което ни превръща във все по-вероятна зона на конфликт и терористични актове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
хахаха, не познавам реститут, който да не обича САЩ повече от майка си. и има защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 11
draifuss
преди 9 години
Иска ти се и силно желаеш да е така, но за мен лично бъркаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Oooh, Yes!Или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - "... и като се събуди, краката ти в контакта!" .... и един мормот завива шоколад.... хахаха!Или казано още по-простичко, ти си от онези успели българи, дето се нацвъкахте тук в сайта през последните 3 месеца на миналата година - разни коне, юристки, дръзновени, окрилени и пр. ***, за да подсилите огъващата се евроатлантическа теза за ориентацията на България и с това хем да изкарате некой лев, хем ако може, да натрупате актив за некоя стипиндийка по линия на Отворено общество... Всъщност сте един, или ной-много двама изгладнели калъфи и за момента не се справяте.. хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 12
draifuss
преди 9 години
Не съм разпродавал в началото на прехода, защото бях непълнолетен.Към настоящия момент обаче съм рентиер с добри месечни постъпления и не продавам нищо.Имам стабилни и високи доходи, здрав и жив съм.Карам чисто нов автомобил купен от магазина преди 2 месеца.Сегашния строй ме удовлетворява напълно и подкрепям САЩ на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 9 години
Тъй де радвайте се за сега докато се озъбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Grosss
преди 9 години
Ех колко е оптимистично,човек не знае да се радва или да се смее..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Когато животът ти си свежда до магазина, не ти трябват кой-знае колко много неща, за да се чувстваш щастлив! Сърце - портмоне, глава - телевизор! Нали си ги виждал бройлерите в птицефермите - могат да мурдат само с глава към лентата, по която се подават смеските за хранене... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Прав си, Драйфльо - Корекомът беше идеологиятя, житейската мечта на стадото тикви, които се въдеха по нашите земи и тогава! Такива като теб в първите години на прехода разпродадоха ниви, лозя, реституирани магазини, апартаменти и тичаха в Германия, Белгия и Италия да си купят мечтаната кола, с която вече се чувстваха хора! Такива ви бяха мечтите, такава държава си направихте на мястото на предишната - като БМВ четвърта ръка - първо го язди богат германец, после средна ръка германец, после турчин гастарбайтер или арабин, а после горд българин евроатлантик... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 18
draifuss
преди 9 години
Дори само това, че може да си хванем шапката и света е наш стига.Червените ни крадат и сега затова 90% са зле, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още