IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Сенките на кризата се отдръпнаха

Америка е обърнала нова страница след най-тежката рецесия след Голямата депресия, заяви американският президент

09:42 | 21.01.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Същевременно Обама призова Конгреса да приеме нови програми за развитие на търговията и инфраструктурата. „Бизнесът на 21 век иска съвременни пристанища, по-здрави мостове, по-бързи влакове и по-бърз интернет”, заяви той. Според него  мащабните инвестиции в инфраструктурата ще позволят да се увеличи броят на създаваните в САЩ работни места 30 пъти. Освен това Обама поиска от Конгреса да му бъдат предоставени нови пълномощия за придвижване на търговските споразумения с Европа и Азия.

След годините на слаб икономически ръст и двете войни в Ирак и Афганистан сега за САЩ започва нова фаза, обяви президентът. Обама заговори за едно „по-умно и мъдро ръководство на Америка“. „Ние ще управляваме най-добре, ако свържем военната сила с повече дипломация“, заяви той.

В тази връзка президентът  спомена и борбата срещу терористичните групи на „Ислямска държава“. Обама обяви плановете си да помоли конгресмените за разрешение за използване на военна сила срещу „Ислямска държава". „Ние сме единни с всички хора, които са застрашени от терористи: от училищата в Пакистан до улиците на Париж”, заяви президентът. Той отбеляза съвместните усилия на редица страни в борбата срещу терористите в Афганистан и призова със същите методи да бъде преборена и „Ислямска държава”.

Освен това Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба.  „През тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо. Това ще отстрани извиненията ни за ограниченията към Куба", заяви още Обама.

Освен това президентът обеща да наложи вето на евентуални нови санкции на Конгреса срещу Иран, докато траят преговорите по иранската ядрена програма. „Нови санкции, произведени от този състав на Конгреса, в този момент на практика гарантират провала на дипломацията. Те ще отделят Америка от нейните съюзници и ще доведат до възобновяване на ядрената програма на Техеран. Имам намерение да наложа вето на всеки нов законопроект за санкции, който създава опасност за постигнатия прогрес”, каза Обама.

Освен това Обама отново призова Конгреса да бъде затворен затворът в Гуантанамо. „За целия период на моето президентство ние отговорно работихме над това да се намали значително числеността на затворниците там. Сега е време да приключим тази работа. Аз няма да се откажа от намерението си затворът да бъде закрит”, заяви Обама.

Президентът на САЩ отново обвини Русия в агресия срещу Украйна. Същевременно той заяви, че благодарение на Вашингтон Москва се е оказала в международна изолация. „Ние демонстрираме влиянието на американската сила и дипломация. Ние подкрепяме принципа, че големи страни не могат да нападат малките. Противопоставяме се на руската агресия, подкрепяме украинската демокрация и даваме гаранции на нашите съюзници в НАТО”, заяви Обама по време на ежегодната си реч.

„Миналата година, когато ние и нашите съюзници се трудихме усърдно над налагането на санкции, някои предполагаха, че агресията на Путин е пример за майсторска стратегия и сила. А сега Америка е силна и единна със своите съюзници, а Русия е изолирана и с икономика в упадък”, добави Обама.

След последните хакерски атаки над филмовото студио Sony и над Twitter акаунта на Centcom Обама обърна сериозно внимание и на киберсигурността.

„Нито една чужда страна, нито един хакер не трябва да може да изключи мрежата ни и да краде нашите индустриални тайни или да нахлуе в личния живот на американските семейства", каза Обама. От Конгреса президентът поиска да се приемат закони за по-добра защита срещу кибератаките. „Ако не действаме, ние ще направим нашия народ и нашата икономика уязвими", каза той.

Със своята реч Обама положи маркерите за политическата си програма и постави курса за оставащите две години от втория си мандат. След поражението на неговата Демократическа партия при изборите за Конгреса през ноември миналата година президентът ще трябва да се конфронтира с опозиционно мнозинство в двете камари на Конгреса на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 21 rate down comment 9
deant
преди 9 години
Кажи го на останалите 90% които живеят в пъти по-зле сега. И то не заради парите. Парите мани ги. Проблема е в това, че дори срещу пари не можеш да получиш качествено здравеопазване тука, нито образование, нито защита. Корекоме и да е станал всекидневие сега, в него се продават ор *** надолу, и то електрониката мани я, ами храните, ами лекарствата? Кел файда от корекома ти. Не ми липсва соца и не искам да се връща, но това, че сега живеем добре е една илюзия на много малка част от населението. Най-доброто е, че сравнително лесно мое си фанеш шапката и да се махнеш. *** тва ли беше основната цел? Не и нашата мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 9
многодобре
преди 9 години
Не съм ви преятел и това,което е в статията е подобно на онова, което сте написали.Целта на САЩ е да раздели Русия и Европа.Цената няма значение.....(не е ли страшно и подтискащо?),Да ти пикая на корекома!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Американците си гледат своите проблеми. Нас ни касаят тези части от политиката им, които ще влияят тук. В този смисъл има притеснителни неща най-вече във втората част на статията, които предполагат отново натиск и намеса по нашите ширини.А това за инфраструктурата сто процента му е подшушнал Бойко Борисов ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
http://***.cross.bg/evropa-rysiya-voiina-1448937.html#axzz3PFqRC55C
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 7
draifuss
преди 9 години
Според професор Кристи, за да се справят с дълговете си, на САЩ им трябват нови пазари, които по мащаба си да бъдат съпоставими с американските. Единственият такъв пазар е европейският. Следователно трябва да се намери начин, който ще доведе до пълното отваряне на европейския пазар за САЩ. За разрешаване на общите финансово-икономически проблеми трябва просто двете главни икономики на Земята да се обединят в единна икономиката. За целта икономиката на Европа трябва да бъде преориентирана към още по-тясно сътрудничество със САЩ. По същество, иде реч двете икономики буквално да се слеят в една, като взаимно се допълват. Следователно трябва да се създаде такава ситуация в Европа, при която европейците сами да се откажат от енергийното сътрудничество с Русия и с други доставчици на енергоносители и да свържат своя икономически интерес с доставките на американски енергоносители.За сблъсъка между САЩ и Русия в Украйна Кристи казва, че дали Украйна ще остане единна върху картата на света или ще се разпадне няма никакво значение за разрешаването на основния проблем. Главната цел на събитията в Украйна е да разделят Европа и Русия дотолкова, че европейците напълно да се откажат от сътрудничество с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ. Главната цел е по-здраво да се обвърже икономиката на Европа с икономиката на САЩ, а междувременно какво ще става с Украйна, това не интересува никого. Украйна е само средството, чрез което може да бъдат разрешени всички проблем, без да се въвлича светът в поредната световна война. На Украйна е отредена ролята на свлачище, което ще прекъсне европейското сътрудничество с Русия. А какъв строй ще има в нея, начинът на управление, това са абсолютно безинтересни въпроси. Американецът обяснява защо именно е била избрана Украйна за решаването на въпроса с валутата и дълга на САЩ: Много просто. Та нали именно през Украйна минава енергоснабдяването на Европа от Русия. Ако в Украйна бъде създаден управляем хаос и бъдат спрени енергоносителите от Русия, Европа ще кипне от възмущение. Ще й остане само да обвини Русия в неотстъпчивост и агресивност и Европа ще бъде принудена да скъса икономическите отношения с Русия и да се преориентира на енергодоставки от САЩ. И тогава ние с нашия шистов газ отново ще се окажем в ролята на благодетеля на Европа, на своеобразна енергийна вълшебна пръчица. Отказвайки се от руските доставки, Европа би съхранила лицето си на защитник на европейските ценности за правата на човека и заедно с това би помогнала на САЩ да решат проблема с дълга си. разкрива служителят на Американската агенция за национална сигурност професор Пол Кристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 6
Jorkata
преди 9 години
Лошото е, че много народ му вярват на тоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
nobel
преди 9 години
И заглавието много ми хареса. Сенките на кризата се отдръпнаха. Защо точно сенките. Да не би сенките да са се отдръпнали, а кризата да си е останала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
Vladi666
преди 9 години
Що глупости е издрънкал...нема връзка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
nobel
преди 9 години
Санкциите срещу Куба не работят, санкциите срещу Иран не са добра идея, но санкциите срещу Русия са чудесни. На това едно време не му ли викахме демагогия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
dr.5rov
преди 9 години
Ах колко красиво звучи. Обзе ме такъв възторг. Как добре се подреждат нещата при нашия нов по-голям брат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още