IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон желае да привлече нюйоркските технологични старт-ъпи

Британската столица иска да надмине Силициевата долина като водещо място за високотехнологичен растеж

15:52 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лондон се стреми да стане водещо място за технологии в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондон се стреми да стане водещо място за технологии в света. Снимка: Ройтерс

Лондон нахлува в Ню Йорк в търсене на привлекателни нови технологични старт-ъпи. Великобритания иска да привлече предприемачите през океана с цял набор от данъчни и визови предложения, пише MarketWatch.

Главният технологичен съветник на премиера Дейвид Камерън, баронеса Джоан Шийлдс, пристигна в Ню Йорк тази седмица. Нейната цел е да промотира наскоро започналата инициатива HQUK, която цели да накара чуждестранни технологични компании да отворят международните си седалища на Острова.

„Ние сме най-дигиталната страна от Г-20 и имаме най-високия процент от БВП в технологичния и дигиталния бизнес“, заяви Шийлдс в скорошно интервю за MarketWatch. “Ако изолирате тези променливи и видите какво е повело Великобритания по отношение на ръста, това са били технологичният и дигиталният бизнес. Ние сме тук, за да кажем на останалата част от света, че сме отворени за правене на бизнес”.

Компанията за облачно складиране на данни Box е може би най-важния американски старт-ъп, който ще отвори международно седалище в Лондон. Тя отхвърли възможността да направи това в съседна Ирлания, в която голям брой други американски технологични компании имат офиси и където е седалището за Европа на гиганта Apple.

Вицепрезидентът на Box Дейвид Кантрел заяви, че решението е било повлияно от таланта на Лондон и растящата му екосистема от технологични старт-ъпи. Той също така отбеляза режима на британското правителство Patent Box, който предоставя данъчни облекчения за технологични компании, търсещи защита за интелектуалната си собственост.

Камерън работи за издигането на Великобритания на световната технологична сцена. Крайна му цел е Лондон да надмине Силициевата долина като водещо място за високотехнологичен ратсеж. Сега има голям набор от старт-ъпи и капилисти, разположени в Технологичния град (Tech City) в източен Лондон. Въпреки това 74% от дигиталните компании на Великобритания са базирани извън Лондон, показва доклад на Tech City.

Натискът към САЩ идва на фона на засилване на финансирането в Европа. Два скорошни кръга на мащабно финансиране, (което оценява старт-ъп на над 1 млрд. долара) поставиха страната начело по финансиране в региона“, заяви компанията за изследване на старт-ъпи StrategyEye.

През януари 151 млн. долара са били набрани във Великобритания - повече от половината от 294-те млн., събрани в цяла Европа. Основен фактор за това бе инвестицията на базираната в Силициевата долина Andreessen Horowitz в TransferWise и значителният кръг финансиране за апликацията за откриване на музика Shazam.

Германия и Швеция са на второ и трето място със събрани 81 млн. и 42 млн. долара съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още