IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници и инвеститори в конфликт за строежите по Черноморието

Властите ще търсят балансирано решение

20:04 | 29.04.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Няма вариант да бъде намерена пресечна точка между намеренията на инвеститорите да изграждат комплекси по Черноморието и желанието на природозащитниците да се противопоставят на това. Това стана ясно на дебат за развитието на крайбрежието, организиран в Парламента.

Двете страни основно си разменяха обвинения, но не беше намерен отговор на въпроса за развитието на региона.

„Проблемите са натрупани последните 20 години. За предизвикателствата ще се търси общо решение, защото казусите са сложни и не е лесно да се намери балансирано решение“, коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя припомни, че до 2008 г. конкретен закон за Черноморското крайбрежие няма, затова през годините назад има различни практики за стопанисване на крайбрежието. Още преди 1989 г. на територията там има пионерски лагери, почивни станции и курорти. Те са градени и на плажа, може би и върху дюни.

Най-много промени настъпват през периода на усилена приватизация на почивни станции и къмпинги. Част от актовете, издавани преди години, предвиждащи високо застрояване, близо до брега, са валидни и днес.

През 2013 г. в закона се дефинира какво е дюна и че тя е част от морския плаж. Преди това - през 2012 г., е възложено изработването на специализирани карти на морските плажове. Целта е била актовете за държавна собственост да бъдат актуализирани и да бъдат използвани при подписването на нови договори за концесии. Паралелно Министерството на околната среда и водите (МОСВ) картира дюните за целите на екозаконодателството.

През 2013-2014 г. е трябвало да бъдат приети специализираните карти, за бъдат синхронизирани с информацията на МОСВ, но процесът не е приключил, обясни министърът.

През лятото на тази година ще започне нанасянето на одобрените специализирани карти в кадастралната карта. Тук ще има възможност за обжалване от страна на собствениците на имотите. “От юни, когато кадастралните карти бъдат актуализирани, не може да се каже колко време ще отнеме обжалването – може да трае месеци, а може и години”, обясни министърът.

По последни замервания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по цялото Черноморие с дюни са 297 плажа. Цялата площ на тези плажове и териториите, на които има дюни, но не са плаж, е 4 654 дка. От тях 3 273 дка са частни терени. От тези частни терени пък 2 600 дка са в урбанизирани територии – общо 140 имота.  Общински са 335 имота, а останалите 1 046 дка са държавни имоти с дюни. Част от терените са непосредствено до плажовете, а други – в зона Б, далеч от плажа.

“Пред нас стои юридическият въпрос как стопанисваме тези дюни в рамките на частните терени. Забраната за строителство върху дюни е налице, но се търси компромисен начин да стопанисваме дюни в частните имоти”, обясни Павлова. Тя припомни, че през 2014 г. е направена промяна в закона, след която ограниченията за зона А не важат за урбанизираните територии.

Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
todor6104
преди 8 години
Не напразно Натура2000 обхваща близо 40% от територията на България и искат още да я разширяват. Всеки който иска да прави бизнес на тая територия трябва да се наведе пред топ еколога Тома Белев за документ за съвместимост.Същите тия "еколози", предвождани от г-н Белев организират нарко сборища от рода на Беглика фест с цел стягане на редиците на "еко" протестиращите и печелене на парички. Няма значение че денонощното ДУМ-ДУМ прогонва всичко живо на километри, събират над 3 000 човека в най-непокътнатия район на Родопа планина без никакви санитарни условия, но нали е за "еко" нужди може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
"Главните архитекти често проявяват своеволия и не спазват закона, очевидно трябва да се правят регулярно срещи с тях, заяви Лиляна Павлова"Който не спазва закона, отива на глоба, съд и затвор - според тежестта на нарушението. Какви са тия регулярни срещи, тая министър ли е или какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
Псевдо-зелените в България надушиха кръв (тоест парички) като акулите и веднага започнаха с абсурдни жалби срещу частни проекти и с искания за промени в закона, които да защитават техния прокопиев интерес! Ако правителството им се върже на глупостите и провокациите, отново ще станем свидетели на поредни случаи на еко-рекет над инвеститори! А после се чудим защо няма бизнес и работа в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още