IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници и инвеститори в конфликт за строежите по Черноморието

Властите ще търсят балансирано решение

20:04 | 29.04.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Лиляна Павлова отговори, че има спрени множество строежи върху дюни, а дюните, които са в частни имоти, са налични. “Много са, в много имоти, но са запазени и оттук нататък трябва да бъде избран най-добрият начин за стопанисването им”, обясни тя.

“Има процедура на ЕК за заменките, дадено е предписание на България и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) го изпълнява. В момента се подготвя процедура – за оценка на замените след 2007 г. Когато има резултат, ще бъдете уведомени”, коментира зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов.

„В Албания и Черна гора правят бизнес, сърцето да ви заболи, а ние се самоизяждаме. Нашите деца мият чиниите, а внуците ни няма да живеят в България“, каза представителят на хотелиерите Благой Рагин и призова да бъде намерен компромис между инвеститори и природозащитници.

Стоян Лазаров, председател на Българска туристическа камара, заяви, че неговата организация е подписала споразумение с природозащитниците, за да бъде намерен точно този компромис. “Ние искаме България да е примамлива не само за инвеститорите, а и за туристите. Допуснаха се много грешки, но нека да тръгнем начисто”, призова той. Според него Министерството на туризма не е готово да раздава концесиите на морските плажове.

Филип Цанов от организацията Природата за хората заяви, че презастрояването се дължи и на краткия летен сезон. “Всички хотели са законни, затова най-добре е да се замислим как да помогнем този туризъм да се развие с пречиствателни инсталации и развитие на транспортната мрежа”, каза Цанов. Той защити инвеститорите и обвини екоорганизациите като цяло, че са внесли над 1 100 жалби срещу инвестиционни проекти.

Димитър Кацов от “Да защитим Карадере” заяви, че от правния мир трябва да се изчистят множество порочни актове по отношение устройствените планове, много от които са променени без екооценка. Така инвеститорите мислят, че могат да строят, но са подведени, обясни той. Според него трябва да започне ревизия на всички общи и подробни устройствени планове – дали са приети в съответствие с екозаконодателството. Ако не са, законово може да се обяви тяхната нищожност, предложи той.  

„Вие говорите за нашите земи, правете го много внимателно, да не стане болшевизъм“, отговори Тодор Георгиев от Национална асоциация “Българско Черноморие”. Според него природозащитниците лъжат за Иракли и Карадере.

“Главните архитекти често проявяват своеволия и не спазват закона, очевидно трябва да се правят регулярно срещи с тях”, заяви Лиляна Павлова в пряка полемика с главния архитект на община Бяла.

Светослав Герасимов, научен работник в БАН и преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет и Лесотехническия университет, заяви, че двете страни в спора са на прекалено крайни мнения. “Част от инвеститорите стъпват в природата като слон в стъкларски магазин, а някои еколози искат в България да се ходи само с раници”, каза той. Експертът призова инвеститорите да се фокусират върху развлекателната дейност и алтернативния туризъм и да обърнат внимание на вътрешността на страната, както Лас Вегас е построен в пустинята.

Ивелина Василева каза, че голяма част от казусите са възникнали преди повече от 10 години, затова тези въпроси трябва да бъдат решени. В края на дискусията Лиляна Павлова заяви, че трябва да се намери компромисно решение и разбирателство, но поне на тази дискусия такова нямаше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
todor6104
преди 9 години
Не напразно Натура2000 обхваща близо 40% от територията на България и искат още да я разширяват. Всеки който иска да прави бизнес на тая територия трябва да се наведе пред топ еколога Тома Белев за документ за съвместимост.Същите тия "еколози", предвождани от г-н Белев организират нарко сборища от рода на Беглика фест с цел стягане на редиците на "еко" протестиращите и печелене на парички. Няма значение че денонощното ДУМ-ДУМ прогонва всичко живо на километри, събират над 3 000 човека в най-непокътнатия район на Родопа планина без никакви санитарни условия, но нали е за "еко" нужди може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
"Главните архитекти често проявяват своеволия и не спазват закона, очевидно трябва да се правят регулярно срещи с тях, заяви Лиляна Павлова"Който не спазва закона, отива на глоба, съд и затвор - според тежестта на нарушението. Какви са тия регулярни срещи, тая министър ли е или какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
marto76
преди 9 години
Псевдо-зелените в България надушиха кръв (тоест парички) като акулите и веднага започнаха с абсурдни жалби срещу частни проекти и с искания за промени в закона, които да защитават техния прокопиев интерес! Ако правителството им се върже на глупостите и провокациите, отново ще станем свидетели на поредни случаи на еко-рекет над инвеститори! А после се чудим защо няма бизнес и работа в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още