IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници и инвеститори в конфликт за строежите по Черноморието

Властите ще търсят балансирано решение

20:04 | 29.04.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева уточни, че площта на 2-километровата ивица навътре в сушата е 644 хил. дка. Защитените зони са с площ 426 хил. дка, или 64% от територията.

Тя разясни, че целта на проекта за картиране на местообитанията е била да се направи моментна снимка на състоянието на видовете. Информацията е предоставена на Агенцията по кадастъра, но продължават да възникват въпроси, включително по теренните проучвания от експертни групи и БАН.

Стои въпросът за това каква е отговорността на собствениците на имотите при установените казуси – ако има дюни извън защитените територии, изтъкна тя.

Сава Чоролеев, председател на Съвета на директорите на Прайм пропърти, които планират да строят ваканционното селище Coral Residence („Корал Резидънс”), призова зелените организации да се изчистят от представители, които не познават закона и настройват негативно общественото мнение.

Той отрече информациите, че по морето има много незаконни строежи. “Нашето дружество има терен близо до къмпинг Корал, това са частни територии, в които само собственикът може да решава как ще се разпорежда в рамките на закона. Винаги собствениците и инвеститорите са виновните“, нападна той природозащитниците.

По повод терените на неговото дружество той поиска държавата да признае, че компанията не нарушава процедурите и че има натиск инвестиционното намерение да бъде отложено, като допълни, че липсата на сигурност гони инвеститорите от България,

Васил Гюров от „Да запазим Корал“ му отговори: „Проектът ви е за 1 800 подземни паркоместа. Ако това е бъдещето на България, няма да стане“.

От справка в сайта на компанията става ясно, че действително ваканционното селище Coral Residence се планира да бъде изградено в община Царево. То включва 4-звезден хотел, 3 ВИП къщи, 9 апартаментни сгради и една търговска. Земята, върху която ще бъде построен комплексът, е с площ 40 407 кв. м, а разгънатата застроена площ – над 40 хил. кв. м. Комплексът ще разполага с 4 басейна, тенис кортове, СПА център, боулинг, ресторанти, барове и магазини. Всички паркинги ще са подземни.

Кирил Петков, член на „Да запазим Корал“, обясни, че също е инвеститор. "Това че един имот е частна собственост, не дава права на частника да спре държавата да защитава обществените интереси. Имаме публичен интерес да запазим малкото останали плажове”, каза той.

На негов въпрос за екоконцесиите на плажовете Лиляна Павлова обясни, че тази процедура за първи път пилотно ще бъде задействана за Корал и Делфин, но от 1 януари 2016 г. Това лято плажът ще бъде отдаден под наем, но ще има проверки за стопанисването, обеща тя. Министърът поясни, че цената на екоконцесията няма да е висока, защото е премерена спрямо по-високите изисквания към бъдещия концесионер.

„В момента изглеждаме като шайка мародери. Управляващите трябва да предвидят мерки за рехабилитация на морето вследствие замърсяването след експлоатация на крайбрежната зона. Черно море загива – качеството на водата е все по-лошо. Скоро ще е едно неприветливо място и инвеститорите ще останат без бизнес“, каза Огнян Димитров от Движение за защита на гражданите и държавата.

„Спомена се, че законът защитава самото крайбрежие, но сякаш изпълнението на закона е самият дефицит. Ние не сме слепи, за всички е ясно, че има много нарушения“, заяви Борислав Сандов от “Зелените”. Той попита колко от дюните вече са застроени и засипани и какво е предприето, след като Европейската комисия (ЕК) установи, че много заменки представляват нерегламентирана държавна помощ.

Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
todor6104
преди 9 години
Не напразно Натура2000 обхваща близо 40% от територията на България и искат още да я разширяват. Всеки който иска да прави бизнес на тая територия трябва да се наведе пред топ еколога Тома Белев за документ за съвместимост.Същите тия "еколози", предвождани от г-н Белев организират нарко сборища от рода на Беглика фест с цел стягане на редиците на "еко" протестиращите и печелене на парички. Няма значение че денонощното ДУМ-ДУМ прогонва всичко живо на километри, събират над 3 000 човека в най-непокътнатия район на Родопа планина без никакви санитарни условия, но нали е за "еко" нужди може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
"Главните архитекти често проявяват своеволия и не спазват закона, очевидно трябва да се правят регулярно срещи с тях, заяви Лиляна Павлова"Който не спазва закона, отива на глоба, съд и затвор - според тежестта на нарушението. Какви са тия регулярни срещи, тая министър ли е или какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
marto76
преди 9 години
Псевдо-зелените в България надушиха кръв (тоест парички) като акулите и веднага започнаха с абсурдни жалби срещу частни проекти и с искания за промени в закона, които да защитават техния прокопиев интерес! Ако правителството им се върже на глупостите и провокациите, отново ще станем свидетели на поредни случаи на еко-рекет над инвеститори! А после се чудим защо няма бизнес и работа в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още