IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Финансовата грамотност трябва да бъде частна инициатива

Нивото на финансовото образование в България и по света е учудващо ниско, коментира икономистът

10:45 | 11.05.15 г. 18
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не правителството трябва да бъде водеща фигура в осигуряването на финансово образование, а частният сектор. Това мнение изрази професорът по приложна икономика Стив Ханке в изказването си по време на конференцията „Финансовото образование за устойчива икономика“.

Според него държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование се политизира. Освен това много често концепциите, които държавата предлага, са или погрешни, или нерелевантни, заяви Ханке. По думите му гарантирането на финансова грамотност трябва да бъде частна инициатива, като компаниите трябва да се опитат да образоват хората и така да ги превърнат в потенциални клиенти.

Решението на проф. Ханке представлява създаването на т. нар. „частна асоциация“, която да предлага финансово образование и да бъде финансирана от частния сектор, като всяка година да бъдат раздавани големи награди на хора и институции, които са допринесли за осигуряването на финансова грамотност. Тези награди могат да бъдат медийно съдържание, както печатно, така и дигитално, публикувано от частни и държавни институции.

Поощряването на частния сектор чрез подобни големи годишни награди би насърчило компаниите да предлагат по-креативни възможности за финансово образование, а процесът за повишаване на финансовата грамотност да се случва все по-бързо, вярва икономистът.

Нивото на финансовото образование по целия свят, не само в България, е учудващо ниско, допълни Ханке. В САЩ, където е създаден тест, проверяващ финансовите знания на хората, само 60% реално успяват да го вземат.

Според проучване за финансовата грамотност в България, направено от Световната банка през 2010 г., нивото на финансова грамотност в страната е изключително ниско: около 60% от анкетираните заявяват, че или нямат никакви финансови знания, или те са лоши или много лоши. По-изненадващото е, че въпреки големите възможности, които младите хора днес имат, тяхната финансова култура е много по-лоша от тази на възрастните, като 82% от младежите на 16-17 години не знаят нищо за икономиката.

Основната причина за изключително ниското ниво на финансово образование се крие в т.нар. “do-it-yourself” икономика, посочи икономистът. Според него хората мислят, че имат много повече знания, отколкото всъщност имат, като това се отнася и за финансите.

Според проф. Ханке финансовата грамотност на хората се базира на три основни стълба: осигуряването на достатъчно добра информация за възможностите и за избора, който могат да направят; гарантирането на знания, чрез които да разбират основните термини и концепции в икономиката; и предлагането на съвети как точно да изберат това, което е най-добро за тях и тяхното финансово бъдеще.

Икономистът се спря и на най-важните въпроси относно финансовото образование. Започвайки с тяхната същност, той посочи, че за да бъдат хората финансово образовани, те трябва да могат да управляват парите и финансите си, да разбират как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъци.

Вторият най-важен въпрос, който проф. Ханке задава, е каква точно е ползата от финансовото образование. Само чрез възможността да правят информиран избор, хората могат да бъдат истински щастливи и да водят смислен и проспериращ живот, смята той.

Проф. Стив Ханке, чуждестранни и български експерти обсъждат необходимостта от въвеждане на финансово образование в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”. Тя се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия Bulgaria on Air с активното участие на Investor.bg. 

Повече за нуждата от финансово образование вижте в материала на Bulgaria on Air:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Хенри Форд (1863 1947) го е казал : Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеКОЛКО ХОРА В СВЕТА СА НАЯСНО КАК ФУНКЦИОНИРА БАНКОВАТА СИСТЕМА - ФИНАН.ИНДУСТРИЯ ???? Така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' прекрасно обяснени във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Темата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Господин Бик, моля да се събудиш и да прочетеш пак статията и коментара ми :)г-н Ханке говори за повишаване на нивото на финансова грамотност на населението, а не на моето или твоето. Та.. моята теза е, че цялата финансова система се крепи именно на презумцията, че 80% от населението е финансово малограмотно. Няма как да се повиши нивото, защото именно в това е идеята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Финансовото образование трябва да е самоинициативно. Масовите финансови предмети по университетите са пълна пикоч - само ти унищожават правимного мислене. Трябва сам да се образоваш и сам да избираш кое ти е интересно и кое не, обаче това не е добре прието от силните на деня, които искат да си *** и да теглиш кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Казват, че докато има балъци, ще има и хитреци. Аз лично бих искал да не съм от първите и виждам единствения начин за това в повишаването на финансовата ми грамотност. А пък ти, щом толкова много ти харесва, можеш да продължиш да си страдаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Аз като мизантроп, да се изкажа негативно. Цялата тази финансова дандания е с цел да се измамят хората и да се ограби труда им. Тоест, да направим хората финансово образовани, значи да им отворим очите как ги мамят банките, държавата, застрахователите, пенсионните фондове и т.н. нахакани момченца с костюми и момиченца с чени полички, очила и стегнато вързани коси. Е.... ако го направим, как ще ги мамят тогава? Тогава ще измислят нови измами, нови финансови лостове за създаване на балони и стрижене на стадото. Няма как г-н Ханке, всички да инвестираме и да печелим и да си живеем добре. НЕ СТАВА! Нашата печалба, е загуба на друг. Колкото повече ние печелим, толкова повече други хора губят. Тези проучвания всъщност идват да покажат, че около 40% от хората в една или друга степен обират парите на останалите 60%, което не е толкова лошо отношение, според мен е заветното 80/20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 8 години
Една добра книга по темата:http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=786
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
dr.5rov
преди 8 години
Ако има нещо за което съм ЗА с двете ръце е точно за това - създаване на финансова култура. Училища и универитети - добре, но не е достатъчно. Няма ги хората, които могат да говорят по интересен и увлекателен начин, така че да "зарибяват" хората сами да тръгнат да търсят допълнителна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още