IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН: Пропорционално облагане не означава задължително ставка от 10%

Плоският данък не изпълни заложените цели нито за бизнеса, нито за облагането на доходите на физическите лица, смята бившият премиер Иван Костов

12:53 | 27.05.15 г. 23
БАН: Пропорционално облагане не означава задължително ставка от 10%

Решението за въвеждането на т.нар "плосък" данък беше взето прибързано, коментира по време на дискусия за данъчната политика директорът на Института за икономически изследвания към БАН Митко Димитров.

По повод исканията в последните месеци за премахването на пропорционалното облагане и въвеждането на прогресивното подоходно облагане Димитров посочи, че ако се търси увеличение на приходите, не е необходимо да се променя системата, защото не е задължително да се запази ставката на плоския данък.

"Пропорционално данъчно облагане не означава непременно ставка от 10%", посочи той и допълни, че е възможно единната ставка да бъде увеличена, дори до 17 на сто.

Димитров беше категоричен и че необлагаемият минимум не се свързва непременно с пропорционалното облагане, а със социални функции и премахване на дефект на пазара на труда. "Ако има необлагаем минимум, какво пречи да има и семейно подоходно облагане?", коментира той и посочи, че това също ще подобри справедливостта при облагането. Затова е нужна сериозна дискусия в обществото по отношение на данъчната политика, посочиха от БАН.

От своя страна, Иван Костов, ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет (НБУ), препоръча преминаване към прогресивно подоходно облагане. Причината за това е нуждата да се повишат приходите в бюджета. Трябва да има прогресивно облагане и на бизнеса, и на физическите лица, допълни той. За да не се претовари икономиката с увеличаването на общата данъчна тежест, Костов предлага намаляване на данък добавена стойност (ДДС).

Бившият премиер посочи, че въвеждането на плоския данък не е изпълнило заложените цели по отношение на увеличаването на инвестиционната активност. С въвеждането на това облагане инвестициите у нас намаляват, като основният фактор за това, разбира се, е кризата, отбеляза той. По думите му обаче данните са показателни, че плоският данък не успява да преодолее влошаването на конюнктурата.

Дори и кризата в съседна Гърция не стимулира бизнеса да пренася капитали в България и при ниската ставка на корпоративните данъци, посочи Костов.

По отношение на приходите от данъка върху физическите лица също няма ефект, защото той не е е успял да стимулира потреблението. Причината е застаряващото и намаляващото население, което е по-склонно да пести. "Десетте процента данък не стимулира и потреблението на хората с високи доходи у нас", допълни той.

Костов посочи още, че в средносрочен и дългосрочен план инвестициите в икономиката ще намаляват, което се дължи на фактори като икономическата криза, но и заради корупцията в страната и влошаването на работната сила (застаряване и масова инвалидизация). Това означава, че приходите от корпоративни данъци в системата са несигурни.

В своето изложение бившият премиер посочи още, че общото неизпълнение на приходите в бюджета се дължи основно на косвените данъци (ДДС и акцизи) и корпоративните данъци. Сред основните причини за това той изтъкна намалената икономическа активност след кризата, както и застаряването на населението, което поражда свиване на потреблението и склонност към увеличаване на спестяванията. Данните на институцията, ръководена от Костов, сочат, че в последните години спестяванията достигат 48% от брутния вътрешен продукт на страната.

Стабилизиращи фактори при изготвянето на прогнозите за приходите в бюджета са осигурителните вноски и данъците върху доходите на физическите лица, посочи още Костов. Според неговите прогнози приходите от доходите на физически лица неизменно ще растат и част от причините за това е и Кохезионната политика на ЕС и влошаването на работната сила, което оскъпява ресурса.

От друга страна, здравните осигуровки са един от най-стабилните приходи в бюджета. От 2008 година до 2014 година има преизпълнение на заложените приходи от здравни осигуровки с 2,7 на сто, отчете бившият премиер. За него причината за това е неизменната ставка на здравните осигуровки през годините.

Трябва ли България да премахне плоския данък, както предлага БСП?

Да, за да събере държавата повече пари в бюджета
Не, защото данъците трябва да останат ниски
Нямам мнение
Общо 2354 гласа

Като цяло приходите от вноските за здраве растат 2,6 пъти в периода 2000 - 2014 година, а осигурителните вноски - два пъти.

Плоският данък превърна България в офшорна зона, смята от своя страна бившият посланик на страната в Русия Илиян Василев. Той посочи, че инвестициите не зависят от данъчната тежест, а от качеството на публичната среда  - от инфраструктура до работна сила. Затова са нужни изпреварващи разходи от страна на правителството, за бъдат догонени останалите европейски държави.

„Офшорният профил на България прогони сериозните инвеститори“, категоричен беше още Василев.

Според него въпреки оплакванията на бизнеса той е сериозно субсидиран от правителството - чрез разходите за инвалидни пенсии, както и субсидираната заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
Браво на теб Атанасио, но "материала ти е лош" и затова не те разбиратот мен отличен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 21 За да се разбере за какво става въпрос ще почна с казаното от Мойсей в книга Второзаконие глава 23 стих 20 съкратено /Втор.23:20/ - ''на чужденец давай с лихва......'',и съм описал всичко подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379 , която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация. - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC51% от проблемите на света идват от лихварството общо казано защото има още куп неща с които се ограбват хората и и в филма е обяснено добре - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beОтделно с манипулациите на ЛИБОР са откраднати 8 трилиона и за кражбите с Форекс манипулациите - http://30dumi.eu/2013/10/shvejtsariya-se-gotvi-da-razkrie-izmama-v-svetovni-mashtabi/#ixzz2h2yJDPOq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Хенри Кисинджър, една от най-висшите сили в т.нар. организация Bilderberg Group, която определя плановете за ''развитието'' на световната политика за години напред: 1) ''Депопулацията трябва да е първа грижа за външното министерство по отношение на Третия свят, защото американската икономика ще се нуждае от много и увеличаващи се количества от суровини, намиращи се в чужбина, особено от по-малко развитите страни.'' 2) ''Властта е най-върховният афродизиак'' 3) ''Старците са безполезни лапачи'' 4) ''Световната популация трябва да се намали с 50%'' - http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/07/12/kak-da-bydat-unishtojeni-izlishnite-hora-eto-niakoi-idei.978313Това '3) ''Старците са безполезни лапачи'' ми напомня на Бойко Борисов когато каза в САЩ ,че мат'ряла е лош много пенсионери Давам линкове къде съм го чел и вярвам 51% ,че са го казали макар и извадено от контекста е зловещо и дали са психопати е или ционисти за които останалите са гнои които може да се крадат ,убиват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Иска чететене и материята особена - http://megavselena.bg/nevrobiologyt-koyto-razbra-che-e-psihopat/По-точно става въпрос за индоктриниране на съзнанието ставащо най-лесно в иконом.университети с неолиберализъм и т.н. глупости при факта ,че има столетия история от която се вижда ,че капитализма постига най-добрите си резултати 1950-1970год. защото има големи данъци и строги регулации и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797Естествено както казва проф.д-р Боян Дуранкев има голяма некомпитентност Учените доказаха ,че може да е мании - http://zahariada.blog.bg/politika/2012/05/02/vlastta-deistvitelno-razvrashtava.948488Какви хора може да кажат това даже и като извадено от контекста - http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/07/12/kak-da-bydat-unishtojeni-izlishnite-hora-eto-niakoi-idei.978313
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
fras
преди 8 години
Иван Костов, препоръча преминаване към прогресивно подоходно облагане. Причината за това е нуждата да се повишат приходите в бюджета. --------------------------------------------И как се обосновава тази нужда? За какво трябва да се увеличават приходите в бюджета? Доказано е от много изтъкнати икономисти, в сериозни изследвания, че държавата (и тук не става дума за България, а за далеч по-читави страни - със административен капацитет и ниско ниво на корупция) харчи почти два пъти по-неефективно от бизнеса/физическите лица.И това е нормално - чиновниците харчат парите на едни хора в полза(уж) на други хора. А у нас парите буквално се пилеят - поне 30% от инвестиционните разходи са корупция, социалните плащания са на калпак, раздува се администрация и т.н. и т.н. Пример-за последните 7-8 г. обществените пари за здраве са увеличени над 2.5 пъти. Е, и по-добро ли е здравеопазването?А ако имат нужда от пари, да си стегнат приходната администрация. Явно там имат сериозни резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
В Уикипедия за психопат има точно определение -1) поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети2)човек който няма съвест ,и вече доказано с ядрено-магнитен резонанс след 6 минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw но при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смърт.Капитализмът и по-точно неолиберализма "отглежда" хора с тази мозъчна аномалия, смятат експертиАз също съм против раздутата държ.администрация и соц.помощи и затова казвам ,че мога да подържам безработицата до 2-3% столетия тоест да има работа за всички в обществено полезни неща и в коментар 1 съм обяснил за какво са бюдж.излишъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва референдуми за здравната ,пенсионна и данъчна системи тоест за основни политики на държавата след като се обясни всичко ''така ,че и баба ми да разбере'' е казал АйнщайнОбяснява се с цифри ,факти Евростат - средно данъчната тежест в ЕС е 48% а у нас 38% значи тези от ЕС са комунисти ,и още малко факти Словения 59,7%, Финландия 57,8%, Франция 57,1%, Дания 56,7%, Белгия 54,4%, Швеция 53,3%, Австрия 50,9%, Италия 50,5%, Португалия 50,1% и т.н. - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaСредното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти.- http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htm - Светът вече се отказва от така наречения Вашингтонски консенсус и възприема постепенно модерното кейнсианство. Тази потребност обосновах в мой доклад 1999г. на ....НА НЯКОИ коментатори ПРОСТО ТОЛКОВА ИМ СА УМСТВЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ИЛИ СА ПСИХОПАТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
forum_rookie
преди 8 години
*** не разбрах с какво конкретно пречат. И не се пише "склеролизирали", а склерозирали, проверява се с думата склероза, че е по-лесна. А Иван Ангелов, макар да е работил в БАН, отдавна е пенсионер. Но, освен него, в БАН са работили и работят и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Не плоският данък е проблем, а данък имоти. ДОД да стане и 50% пак няма да е достатъчно и ще е още по-несправедлив. Щото собствениците са тия които получават най-много услуги от държавата. А реално почти нищо не плащат. Всичко в момента се плаща от работещите/с ДОД/ и консумиращите/с ДДС и акцизите/. Един плаща друг потребява. Бедните работещи плащат, за да може богатите собственици да щракат с пръсти и да получават инфраструктура около имотите си наготово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Setver
преди 8 години
Така е, Иван Костов е виновен. И той го знае и иска да премахне постиженията ни, като плоския данък, който въведохме в ония добри години навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още