IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на еврото вече е в ръцете на Фед

Веднага след решението на Фед еврото се понижи скромно спрямо долара, особено спрямо скока след решението на ЕЦБ

08:15 | 21.12.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След сътресенията в следствие на решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) от декември добре предаденото повишаване на лихвения процент с 0,25 процентни пункта от Федералния резерв на САЩ бе като разходка в парка за търгуващите с евро, коментира Wall Street Journal (WSJ).

Еврото се понижи скромно спрямо долара за разлика от стръмното си повишаване в началото на декември. Но началото на политика на дивергенция не слага край на дебата по обменните курсове. ЕЦБ ще наблюдава еврото внимателно, докато се опитва да подкрепи инфлационните очаквания.

Еврото се движи в сравнително тесен диапазон между 1,08 и 1,10 долара от срещата на ЕЦБ на 3 декември насам и в момента е на долната граница на този обхват. Но напоследък единната валута доказа, че е относително неотзивчива към коментарите на банкерите от ЕЦБ, които се опитват да хвалят влиянието на решението на централната банка за отслабването на политиката.

Това е в резултат от срив в комуникацията преди декември, когато пазарите си изградиха трескави очаквания, на които председателят на ЕЦБ Марио Драги не можа да отговори. Предвид факта, че данните на еврозоната продължават да бъдат сравнително устойчиви, малко е вероятно само дебати да повлияят на еврото толкова много.

Междувременно бъдещите решения на Фед са много по-важни от първото му от гледна точка на това, че те ще дефинират как всъщност изглежда „постепенен“ темп на ръстове. Пазарите все още очакват Фед да представи по-малки и по-бавни повишения в сравнение с прогнозите на централните банкери.

Инвеститорите трябва да бъдат внимателни да не се доверят твърде много на семантиката на централната банка. Централната банка на Англия, например, сега ясно заяви, че насоките ѝ за постепенно повишение, чийто максимум ще е по-нисък от преди, е „очакване, а не обещание“. А урокът от опита с ЕЦБ е, че основната икономика е от по-голямо значение от обещанията на централните банкери.

Ако пазарът започне да вярва в по-бързо затягане на политиката, тогава американските и европейските краткосрочни лихвени проценти ще увеличат разликата си още повече, което ще направи долара по-атрактивен. Разликата между 2-годишните американски и германски държавни ценни книжа вече се е разширила до 1,35 процентни пункта, като само през лятото бе около 0,9 процентни пункта.

През четирите затягащи цикъла, приложени от Фед през последните 30 години, доларът отслабва, отбелязва HSBC. Но е спорно дали историята е добър показател при положение, че в момента развиващите се икономики като Китай играят по-голяма глобална роля, а европейската парична политика засега не е синхронизирана със САЩ.

Инвеститорите ще трябва да следят внимателно икономическият растеж и инфлацията в САЩ и тенденциите в настроението на Фед. А доларът е в най-изгодна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Ваше право е какво мислите, но истината е по-полезна.При сегашната сгрешена парична система банкерите и политиците са обречени жертви, тъй като при условия на тази държавна грешка те колкото по-добре работят да подсигурят икономически растеж, толкова по-силен потенциал за кризи се развива и щетите са по-болезнени.Банкерите и политиците не могат да спасят от ескалиране на актуални кризи, защото причината за тези кризи не е в тяхна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
ЕС създаден в името на ЕЦБ, оттам на ФЕД, оттам на банкерските фамилии........То се знае, другото е плява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
1:1 ще е колапс за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 10
Tyrista
преди 8 години
EUR/USD -1-1.03 short term... 26.01.16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
Tyrista
преди 8 години
EUR/USD -1-1.03 short term... 26.01.16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
VicKing
преди 8 години
"Кой е по-глупав, глупакът или този, който го следва?" Оби Уан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Рано е да се каже, още не се знае какъв ще е акъла на ЕЦБ и отделно какво ще е положението с южните европейски щати с дълговете им. Защото нещата се позакрепиха с дълговете, но много пажарникарски и много временно. Може да се наложи да се правят подкрепи с улеснения на количеството пари в големи обеми и това няма как да не се отрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
мда още малко и швепс както вика колегата ..... :)) до година до амина европееца ще е там където си беше 1.30, че дългосроно може и повечко даже доста повечко да се качи .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
nothingbutyour
преди 8 години
2016 forecast --> 1 EUR = 1.25 USDА вие си преписвайте Блумбърг колкото си искате :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още