IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият обрат в паричната политика

С решението за увеличението на лихвата започва втората фаза на нормализиране на паричната политика в САЩ

08:16 | 17.12.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън по време на пресконференцията на Фед в сряда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън по време на пресконференцията на Фед в сряда. Снимка: Ройтерс

Със свое историческо решение Федералният резерв на САЩ (Фед) повдигна основния си лихвен процент. В бъдеще той ще варира в диапазона от 0,25 на сто до 0,5 на сто. Досега лихвата бе на исторически ниското ниво от между 0,0 и 0,25%, което често се нарича просто „нулева лихва“. По волята на гуверньора на Фед Джанет Йелън увеличаването на лихвата ще продължи с по-внимателни стъпки.

Първото увеличение от почти едно десетилетие отразява напредъка на пазара на труда, каза в сряда във Вашингтон Йелън. Освен това тя очаква американската икономика да продължи да се подобрява.

На пазара на труда все още има място за подобрение, добави Йелън. Нормализирането на паричната политика ще бъде направено "постепенно". При силни темпове на растеж или по-висока инфлация ще има по-ясно изразени стъпки, а при обратни сценарии - бавни преходи. 

Много икономисти и инвеститори очакваха от дълго време тази стъпка. Те вече не се чувстваха комфортно в един свят, в който капиталовите пазари се тласкат напред преди всичко благодарение на ниските лихвени проценти на централните банки. Често можеше да се чуят опасения, че курсовете на борсовите индекси в крайна сметка са изкривени, а не са отражение на икономическите условия. Съответно и инвеститорите ставаха доста изнервени, когато предстои решение за лихвените нива, пише в свой анализ Handelsblatt. 

"Изненадващото бе, че Фед не разочарова пазарите така, както направи Драги преди две седмици. Изненада нямаше. Предварителните насоки сочеха напълно към това повишение от четвърт процент, което се случи", коментира решението  финансистът Николай Ваньов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria

По повод тезата за "новата нормалност" за основните лихви, която се измества от 5% на 2%, Ваньов каза, че толкова дълга прогноза за лихвите едва ли може да се направи. Той обаче изтъкна, че „целта на Фед бе да не плашат твърде много пазарите. Те все още искат да поддържат улеснителна политика за икономиката си, защото икономиката на САЩ далеч не е на нивата на въстановеност от последните две започвания на повишения (на лихвения цикъл - б.р.)“.

Първото увеличение на лихвите от началото на финансовата криза насам сигнализира в очите на американците също така, че икономиката им окончателно е напуснала интензивното отделение и отново е клинично здрава. Федералният резерв понижи лихвения процент преди седем години в отговор на финансовата криза от един процент до ниво, близо до нула, и го остави там. Последното увеличение на основните лихви се състоя през 2006 г. 

До последния момент промяната на лихвата бе спорна сред някои икономисти и може би дори и в рамките на Фе. Причината е, че двата най-важни показателя изпращат смесени сигнали. Пазарът на труда се възстановява доста добре въпреки едва умерения икономически растеж. Безработицата по официални данни е само пет процента, което вече представлява пълна заетост в очите на Фед. Също така Федералната комисия за отворения пазар е стигнала до извода, че положението на пазара на труда отново се подобрява значително, пише в изявлението на централната банка.

Но дори и още по-точни показатели, които да се вземат под внимание, например, делът на работата на непълно работно време, показват, че САЩ се намират отново на нивото от  преди кризата. От друга страна, инфлацията упорито остава доскоро далеч под желаната цел от два процента, което за ФЕД би значело „ценова стабилност“. Но от съобщението от вечерта в сряда Фед показва, че инфлацията отново се приближава до целта.

С решението за увеличението на лихвата започва втората фаза на нормализиране на паричната политика в САЩ. Едновременно с политиката на нулева лихва централната банка започна и огромна програма за закупуване на лихвоносни ценни книжа през декември 2008 г., която протече на три вълни и завърши през октомври 2014-та. С течение на времето Фед напомпа баланса си от значително по ниската от 1 трлн. долара сума до 4,5 трилиона долара.

С това американците си спечелиха имиджа на най-прилежните печатари на пари в света. Наистина, общата сума на баланса е еквивалентна на около една четвърт от брутния вътрешен продукт. Япония обаче е доста по-напред в това отношение, а и еврозоната междувременно достига значително по-голям процент, а дори и британците се движеха за известно време над тази стойност.

Швейцарците надуха значително баланса на централната си банка, докато се опитваха да обуздаят възхода на швейцарския франк до дори повече от 80 на сто от годишните си икономически резултати. Тъй като при това те купуват еврооблигации, те де факто упражняваха мека парична  политика за еврозоната.

Въпреки че балансовата сума на Фед се увеличи над 4 пъти от края на 2008 г. насам, паричната сума в същия период скочи само с 50%, тъй като голяма част от парите отново се паркира във Фед. Целта на централната банка не е била „печатане на пари", а поддържане на  дългосрочни ниски лихвени проценти.

Днес Фед има 2,6 трилиона долара в държавни облигации и 1,800 трлн. Долара под формата на секюритизирани облигации - тези две позиции запълват почти целия баланс. Когато тези облигации изтекат, те ще бъдат заменени с нови покупки. По този начин Фед продължава да купува лихвоносни ценни книжа, но нетният им брой няма да се повишава. Ако тя напълно се лиши от покупките, общата сума на баланса ще пада бавно. Но централната банка възнамерява да предприеме този ход бавно, когато и лихвените проценти са значително по-високи от нулата.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Проблемът е, че целевата парична политика за стимулиране на стопанство се прилага при условия на сгрешена парична система.В обстановка на тази държавна грешка не е възможен устойчив стопански просперитет.За устойчив стопански просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Искам ,трябва да повторя за да не се правят грешни изводи защото искам просто да помогна и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Всички грешим и затова Господ е казал - ''идете и се научете що значи ''милост искам а не жертва'' .Защото не съм дошъл да призова праведници а грешници към покаяние''Всички грешим но грешките на политиците и т.н. високопоставени в обществото са най-опасни защото може да убият милиони ,милиарди ,и затова трябва да се казва истината с цел осъзнаване и покаяние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Интервюто с Отец Никанор е добро - http://frognews.bg/news_76519/Otets-Nikanor-pred-Frog-Balgariia-ia-chakat-katastrofi-i-voini/,и Патриарха на България го каза хубаво в интервю за БТА около 01.05.13год. '' всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената...'' но трябва да се обяснява тоест катехизация(обучение и наставления) ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099,и може би трябва да е почне от тук - http://atanasio.blog.bg/drugi/2015/05/18/bibliiata-i-naukite.1362356защото през последните столетия науката откри и доказа неща които отдавна са записани във Библията включително и за икономиката и финансите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Роналд Рейгън, бивш стопанин на Белия дом през 80-те г., открито говореше, че САЩ са се появили на света по божие провидение. Рейгън обичаше да повтаря думите на папа Пий XII: Господ е връчил на Америка съдбите на многострадалното човечество. По аналогичен начин се изказа през 2004 г. президентът Буш, който заяви: Ние сме призовани от Небето да отстояваме свободата.За американците, убедени, че на тяхна страна е Бог, сигурно няма да е излишно да се замислят над думите на великия Абрахам Линкълн. Обръщайки се към съгражданите си, президентът-реформатор призова американците да се запитат: А ние самите на страната на Бог ли сме?На долара пише In God We Trust (Ние вярваме в Бога!). В кой Бог? - това не значи ,че винаги изпълняват Божията воля ''и бесовете вярват и треперят''/Иакова 2:19/Под пирамидата има надпис на латински: "NOVUS ORDO SECLORUM", т. е. НовиятСветовен Ред или Новият Ред на Ерата"..... - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1610853515859543
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Отец Никанор е завършил училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения. Работил е като финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа в САЩ Отец Никанор, липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления? - Eдин човек, който е лишен от надеждата за вечния живот и който не си прави сметка, че за делата му ще получи въздаяние, такъв гледа на хората, като на средство за достигане на свое лично временно блаженство. Такива хора са готови на всякаква низост и мерзост. За тях няма нищо непреходно и ценно, там е едното папане и низки животински удоволствия. Този човек е един ***, който живее на лицето на земята. И заради такива хора стават наводнения, катастрофи, и катаклизми. Когато цял един народ започне да разсъждава така, той е осъден на изчезване. - http://frognews.bg/news_76519/Otets-Nikanor-pred-Frog-Balgariia-ia-chakat-katastrofi-i-voini/ ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ(над 50% Е ЦИОНИЗМА - грешна представа за Божият воля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Хенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеНе ,че е толкова сложно но трябва да се обясни как се грабят хората ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Достатъчно е това - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/Аз искам да помогна и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099тоест казаното от Мойсей ''на чужденец давай с лихва'' ,че са на грешен път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Къде са 15-те трлн. долара дългове на САЩ? - http://***.investor.bg/drugi/128/a/kyde-sa-15-te-trln-dolara-dylgove-na-sasht-129606/ФЕД е финансирал правителството с над 6 трилиона и сега мисля ,че са повече ,и не че ме интересуват подробностите защото аз говоря за принципи и кое най-доброто Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки и по принцип - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmНа стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но това е временно т.е. не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5roff
преди 8 години
Е как къде бе ..."историческо" решение на ФЕД ! Дотука бяха мъките , сега започва лайфа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Какво може да се промени с 0.25% лихва, докато парите в обръщение се увеличават несъобразно много спрямо добитите ресурси, произведените реални стоки и услуги ? Нищо реално. Само отчетите и балансите на банките в края на годината ! За истинска промяна е нужно твърде много, непосилно за политици популисти и за бек-граунда им от корпорации и олигарси, борещи се за власт и печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 9
nobel
преди 8 години
Даже може да излязат и на печалба. От Голямата депресия се измъкнаха точно така. Още от началото на войната започнаха да печелят. Е, вярно, че се наложи Европа да бъде потопена в кръв, ама кой ти гледа такива дребни подробности. Келепир да има - това е най-важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още