IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървавата хронология на Франция

От година и половина страната е сцена на жестоки нападения

10:56 | 15.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От началото на 2015 г. Франция неколкократно стана цел на терористични атаки с ислямистки произход. При атентатите загинаха стотици хора, а страната е в извънредно положение вече година и половина. Ето и кратък обзор на случилото се.

7 януари 2015 г.:

При атентат над сатиричното списание "Charlie Hebdo" в Париж загиват 12 души. Отговорност поема клон на Ал Кайда. Трети извършител разстрелва полицай и взима заложници в магазин тип кашер. От тях убива четирима, преди да бъде застрелян от полицията. Той е част от „Ислямска държава“ (ИДИЛ).  

19 април 2015 г.:

След убийството на жена в местност близо до Париж е арестуван студент. 24-годишният студент е имал контакти със Сирия и е планирал атаки срещу църкви с арсенал от автомати Калашников, пистолети и револвери.

26 юни 2015 г.:

35-годишен ислямист е арестуван, когато е искал да предизвика експлозия в завод за индустриален газ в Сен-Кетин-Фалавир, близо до Лион. Преди това той е обезглавил работодателя си и е закачил главата му заедно с две ислямистки знамена на оградата на фабриката.

21 август 2015 г.:

25-годишен ислямист е задържан в експресен влак Брюксел-Париж при опит за нападение с автоматична пушка над пътници. Двама пътници са ранени. 

13 ноември 2015 г.:

В координирана серия от нападения в Париж екстремисти убиват 130 души. В концертната зала „Батаклан“ е устроено клане, барове и ресторанти бяха обсипани с изстрели, до „Стад дьо Франс“ имаше взрив по време на международния футболен мач между Франция и Германия, а трима атентатори самоубийци се самовзривиха.

18 ноември 2015 г.:

По време на антитерористична акция в Сен Дени, близо до Париж, полицията арестува седем предполагаеми съучастници на атентаторите. Трима други заподозрени са убити, както се оказва по-късно – единият е търсеният Абауд.

7 януари 2016 г.:

Една година след атаките срещу Charlie Hebdo полицай застрелва пред полицейски участък в Париж човек. Той е бил въоръжен с нож и е носил жилетка с експлозиви.

24 март 2016 г.:

Следователи арестуват 34-годишен французин и намират в квартирата му в парижкото предградие Аржантьо голям арсенал от оръжия, включително пет автомата Калашников, картечница и експлозиви. Според следователите задържаният е бил част от терористична мрежа, която е планирала сериозна атака.

14 юни 2016 г.:

Мъж намушква полицай в западните покрайнини на Париж и се залоства в дома му, където по-късно е намерена мъртва приятелката на жертвата. Полицията щурмува сградата и разстрелва заподозрения, който преди това е заявил, че е член на ИДИЛ. На фона на продължаващото Европейско първенство по футбол властити многократно предупреждаваха за висока заплахата от тероризъм във Франция.

14 юли 2016 г.

Точно на френския национален празник в пристанищния град Ница въоръжен мъж вряза камиона си в публиката, наслаждаваща се на фойерверките. При атаката загиват най-малко 84 души, много други са ранени. Засега не е ясно дали шофьорът на камиона има връзки с ислямистки организации. 

Извършителят на терористичната атака е 31-годишен мъж с двойно гражданство - френско и туниско, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски източник, близък до разследването. Мъжът е бил известен на полицията за битови престъпления като кражба и насилия, но не е бил в списъка за наблюдение на разузнавателните служби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
По тази логика Лондон да беше вече пепелище от терористи сипаи , сикхи , индуси , египтяни и ...какви ли още не !Просто Франция предпочита соловата игра , а на САЩа тия работи не са мупо вкуса...та така, възпитателни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 7 години
Интересно е да се види как са е изказвал президентът на Франция или други важни фактори малко преди всяка една от атаките... мисля има корелация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
Резултатът от няколко века френско присъствие и военни интервенции в Азия и Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още