IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на хотелите в Берлин е засегната от растящите разходи

Въпреки натоварения летен сезон в града заетостта в хотелите в Берлин през юли се е понижила

16:11 | 02.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Макар че общите приходи на хотелите в Берлин са се понижили с 8,3% през юли, бавно нарастващите разходи в германската столица са допринесли за спад на печалбата от 18,8% на годишна база, сочат последните данни на HotStats, цитирани от property-magazine.eu.

Въпреки натоварения летен сезон в града, включващ шестдневния фестивал за класическа музика Classic Open Air Festival и Berlin Fashion Week, заетостта в хотелите в Берлин се е понижила с 5,0 процентни пункта на годишна база до 80,1%, което в допълнение на намаляването с 2,6% на средната цена за стая, е допринесло за годишен спад от 8,4% на приходите от налична стая (RevPAR).

В същото време заради спад в приходите от второстепенни подразделения (храна и напитки и конференции), хотелите в Берлин отчитат и с 8,3% по-малко общи приходи от налична стая (TrevPAR) до 139,59 евро. В резултат на движението на приходите и разходите формиращата се печалба на хотелите в Берлин се е понижила до само 21,5% от всички приходи през месеца.

Това е тенденция, с която хотелите в германската столица се борят през цялата 2016 г., тъй като въпреки че приходите от налична стая са намалели с 0,6% от началото на годината досега до 106,71 евро, печалбата на стая е спаднала с 3,1% до 47,25 евро на налична стая.

За разлика от повечето месеци от началото на годината досега средният ръст на цената на стая в хотелите в Мадрид през юли не е бил достатъчен, за да се компенсира спадът на заетите стаи, което допринася за понижението от 10,2% на печалбата на стая същия месец.

От началото на годината досега хотелите в Мадрид успяват стратегически да засилят цените за сметка на обема, за да постигнат ръст от 1,9% на RevPAR до 101,14 евро. Това обаче допринася за 1,2% ръст на годишна база на TrevPAR до 147,68 евро.

В резултат на по-слабите приходи и по-високите разходи годишната печалба на стая за месец юли се е понижила с 10,2%. Това обаче не е достатъчно, за да се отрази на представянето от началото на годината, като хотелите в Мадрид отчитат ръст от 5,0% на брутната оперативна печалба на налична стая до 48,70 евро.

Хотелите в Прага постигат с 1,9% по-висока брутна оперативна печалба на налична стая през юли. Те отчитат 2,3% ръст на RevPAR през юли до 76,34 евро. Спадът от 0,9% на заетостта е компенсиран от ръст от 3,3% на средната цена на стая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още