IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция напредва в строителството на Трансадриатическия газопровод

Александруполис ще бъде енергиен център за целия Балкански полуостров, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас

15:33 | 28.11.16 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Trans Adriatic Pipeline AG</em></p>

Снимка: Trans Adriatic Pipeline AG

110 километра от трасето на Трансадриатическия газопровод (TAP) на територията на Гърция вече са изградени, стана ясно по време на инспекция на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Александруполис.

Допълнително още 80 километра са изградени съвместно между фирмите, които полагат тръбите на територията на Гърция и на Албания. Над 1,5 хил. души са директно заети по проекта в Гърция, съобщават от проектната компания за изграждане на газопровода.

Общата дължина на трасето на газопровода на територията на Гърция е 550 километра. По тръбите ще тече газ от находището „Шах Дениз II” към Европа. ТАР е част от Южния газов коридор, който се реализира с подкрепата на Европейската комисия.

Проектът ще донесе реалната диверсификация на доставките на природен газ. По ТАР шанс да получи достъп до друг източник на природен газ има и България – чрез газовата връзка Комотини – Стара Загора (ICGB). 

Строителството на ТАР започна в средата на май

С реализацията на планираните проекти Александруполис ще бъде важен енергиен център не само за Гърция, но и за целия балкански регион, отчете гръцкият премиер по време на визитата си в региона. Той припомни и споразумението, постигнато по време на посещението му в София за връзката на града с Бургас.

Освен ТАР, край Александруполис ще бъде изграден и терминал за втечнен газ. Интерес към съоръжението вече заяви американската компания Chenier Energy, която планира да внася своя шистов газ в Европа именно през този терминал.

Българската страна също обсъжда участие в изграждането на терминала, който беше определен от Европейската комисия за проект от общностно значение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Точно.. защото нали сме умници тук в България.... особено тези психодесните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Радост за емзетки, тротинетки, люсиенчета, жулиенчета и голям празник за айтисиктира - България ще получава газ от Гърция, а не обратно! Най-после сме енергийно независими! хихихи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още