IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата стойност на биткойните задмина рекордните 14 млрд. долара

В четвъртък дигиталната валута поскъпна с 5%, достигайки до най-високите си нива от три години

13:52 | 22.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общата стойност на всички биткойни в обращение задмина рекордните 14 млрд. долара в четвъртък. Същия ден дигиталната валута поскъпна с 5%, достигайки до най-високите си нива от три години, след като увеличи стойността си повече от два пъти тази година, съобщава Ройтерс.

Цената на един биткойн достигна 875 долара на базираната в Европа борса Bitstamp – най-високото му ниво от януари 2014 г., което означава, че криптовалутата е напът да отбележи най-доброто си представяне за деня от шест месеца.

Когато се сравни с нивата от около 435 долара в началото на годината, много експерти свързват поскъпването на биткойна със стабилното поевтиняване на китайския юан, който отчита спад от почти 7% тази година.

Данните показват, че по-голямата част от търговията с биткойни се случва в Китай, така че ръстът на търсенето оттам вероятно ще има значително влияние върху цената.

Биткойнът е базирана в интернет криптовалута, която може да придвижва пари от различни части на света бързо и анонимно, без да има нужда от централен орган за управлението ѝ. Това я прави атрактивна за онези, които искат да заобикалят капиталов контрол, като в Китай.

Дигиталната валута все още е далеч от стойността си в края на 2013 г., когато се търгуваше за 1163 долара на борсата Bitstamp.

Но тъй като към системата продължават да се добавят нови биткойни, в момента с темп от 12,5 биткойна на всеки 10 минути, общата им стойност – или „пазарната капитализация“, в четвъртък надмина пика от 2013 г. от около 14,01 млрд. долара. Това означава, че общата ѝ стойност е колкото тази на средностатистическа компания от състава на британския индекс FTSE 100.

Чарлз Хейтър, основател на сайта за анализ на данни Cryptocompare, казва, че биткойнът е бил подкрепен от демонетизацията в Индия и от глобалната политическа несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
помпай тая понци схема, помпай .... :) ... колегата под мен доста коректно е сложил злато и сребро в кавички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Това е очаквано. Реално погледнато - хората нямат нужда от посредниците - лихварите. Парите са съществували преди тях, ще съществуват и след тях!Освен дигиталното "златото", дигиталното "сребро" също държи фронта, като за разлика от бита, има доста по-стабилна цена във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още