Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Георги Ганев: ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни в ERM II

Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение, смята макроикономистът

   1| 2    
6
 
5
 
20
преди 2 години
Кое е по яко, БДС, стандартите за качество и контрол, или свободният пазар - подсладители, старо месо, палмово масло, *** в каймата, отровни оцветители..,. Първото е лява политика, второто е дясна политика.
3
 
2
 
19
преди 2 години
http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/gdp_share/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/food_production_index/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/livestock_production_index/
4
 
5
 
18
majnata до: Чесмир
преди 2 години
Кое ...че доларесът е тоалетна артия ли ... : )))
8
 
7
 
17
преди 2 години
1944 година БВП е равен на 100 милиона долара – равни 1980та на 450 милиона долара. 1980 година БВП е 20 милиарда долара. Което е 44 пъти растеж. 20 милиарда долара от 1980та година са равни на 60 милиарда долара сега. Сега БВП е 50 милиарда долара. Не е ли скандално!
4
 
7
 
16
преди 2 години
Полша със 60% държавна икономика и 19% корпоративен данък, има растеж от 17% брутен национален доход, за предишните 10 години на криза, а България има 6% растеж по този показател, но има 92% раздържавяване и 10% корпоративен данък - който големите фирми не плащат. Дали работодателите издъжат държавата. Защот сега гоемите фирми внасят 190 милиона в държавата, които тя им връща чрез разни програми, но искат да управляват 100 пъти повече пари.

7
 
4
 
15
преди 2 години
Според мен вероятността в близките 7-8 години да приемат България в еврозоната клони към нула. А след това не се знае дали още ще го има еврото.
Не виждам смисъл от тези спорове като даже нямаме дата за присъединяване.

Корупция по всички нива на държавата, неработеща съдебна система и липсата на финансова дисциплина у нашите политици са само малка част от причините западняците да не ни пускат в еврозоната.
2
 
8
 
14
KPetkov до: vzhekoff
преди 2 години
Няма профилна снимка
Още повече, че и сега няма пречка, особено пред големите български фирми да теглят заеми от чуждестранни банки, от ЕС най-вече. Въпрос на обем на пазара, държавен риск, фирмен риск. България си е рискова, ако ще и златото да вкара като основна валута.
12
 
11
 
13
vzhekoff до: Мислещ
преди 2 години
Няма профилна снимка
Това, че лихвите щели да паднат изобщо не издържа. Ако беше вярно, то и сега лихвите по ипотеките в евра следваше да са от порядъка на 2-3%, а не са.
13
 
7
 
12
KPetkov до: Мислещ
преди 2 години
Няма профилна снимка
А по-колоко ще минем към еврото: 1,95583 към евро или 3 към евро? Т.е. дамоклевият меч ще ни резне еднократно, ама от кръста нагоре.
Те гърците го разбират еврото най-добре.
5
 
19
 
11
преди 2 години
Какви ще са ползите ли, господа и дами? Толкова отдавна живеете в тях, че сте ги забравили и си мислите че са природна даденост. Става дума за валутната и икономическата стабилност. За това че няма риск да спестяваш и инфлацията е на комфортни нива за всеки с пари. Това са неща, за които си плащаме с куп негативи, а именно, че държавата непрекъснато задържа една съществена част от икономическия растеж под формата на валутен резерв, което образно казано спъва икономиката и ни обрича на по-нисък растеж. Отгоре на всичкото, все пак с цената на двойно по-високи лихви, които българите са принудени да плащат въпреки относителната си бедност и похвалан финансова дисциплинираност.
И може би най-съществената от ползите е вечният демоклев меч, надвиснал над икономиката, редовно атакуващ с послания за мощна девалвация на "силно надценения лев". Та ползата е тази опасност да изчезне.
И в допълнение дребните капризи в *** - ами ще пестите време и стотинки от превръщането на валутния курс.