IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Египет планира да удвои добива на газ през 2020 г.

Надеждите на страната са да стане износител на суровината благодарение на находищата "Зохр", "Северна Александрия" и "Нурос"

15:50 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Египет планира да увеличи с 50% добива на природен газ през 2018 година и със 100% до 2020 година, сочат прогнози на Министерството на петрола в сраната, цитирани от Ройтерс. Причината за тези позитивни очаквания са откритите наскоро обещаващи газови находища.

С газа от "Зохр", "Северна Александрия" и "Нурос" Египет ще може да задоволи своите потребности от природен газ към края на 2018 година, става ясно още от коментар на министъра на петрола на страната Тарек Ел-Молла.

Египет се опитва да ускори работата по проектите за добив на природен газ с идеята да може да изнася суровина от 2019 година. Страната в миналото беше износител на енергийни ресурси, но заради увеличеното потребление се превърна във вносител на природен газ, припомня Ройтерс.

Трите големи газови находища, особено "Зохр" в Средиземно море, носят най-голямата надежда за реализацията на плановете на страната. Находката на Eni, която получи и прозвището "Подаръкът на фараона", е с потенциал от 850 млрд. куб. метра природен газ.

Египет води преговори и за изграждане на терминал за втечнен газ, който да заработи през 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още