IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е бумеранг ефектът от завърналите се от Запада източноевропейци?

Ако продуктивността на работещите е в унисон с тази в Европа, ще се увеличат инвестициите, а с това и търсенето на офисни площи, смятат в Colliers

15:00 | 21.08.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седем милиона души от Централна и Източна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България) живеят в държави от Западна Европа. Връщането дори на малка част от тях ще доведе до увеличение на брутния вътрешен продукт на региона, ще стимулира и развитието и на пазара на недвижими имоти.

Това прогнозира най-новият доклад на Colliers „Бумеранг на работната сила“.

Значителен брой граждани на Централна и Източна Европа, от които 14,1% румънци, 9,8% българи и 6,6% поляци, пребивават в Западна Европа. Емигрантите, повечето от които млади, квалифицирани и образовани, се възползват от възможностите за свободно движение и достъп до европейския пазар на труд, и това е сред основните причини за недостига на кадри в икономиките на държавите от ЦИЕ, коментират експертите на Colliers.

Те са на мнение, че повишение на заплатите в региона може да окуражи част от тях да се завърнат в собствените си държави.

                Разпределение на жителите от Централна и Източна Европа в страните от Западна Европа

Източник: Данни на Евростат за 2016 г. на населението на ЕС по държави по рождение на емигрантите, с изключение на чехите, словаците и българите във Великобритания (2015 г., Великобритания) и френските данни (2013 г., френското Министерство на вътрешните работи)

Подобен бумеранг ефект може да предизвика увеличение на инвестициите в имоти и на търсенето на офисни и индустриални площи. Потреблението на стоки също ще се покачи и ще доведе до ръст в сектора на логистичните и търговските площи, прогнозират от международната фирма за услуги в сферата на недвижимите имоти.

Ще има ли бумеранг-ефект на пазара на труда

“Комбинация от фактори, като увеличение на заплатите, ниски данъци, по-добро управление и законодателна рамка, модернизиране на образователната система, познатата културна среда и насърчителни мерки на правителствено ниво могат да станат причина за връщане на емигрантите”, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания, Colliers CEE. "Заплатите в ЦИЕ ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, което ще мотивира работещите да не напускат собствените си държави. Това, както и ниски нива на безработица и нарастване на БВП, изглежда, че ще се задържи като тенденция през следващите десет години“.

                Единични разходи за труд в ЕС (EUR / час)

Източник: Eurostat, Colliers International

Ако продуктивността на работещите е в унисон с тази в Европа, ще се увеличат и инвестициите. Това ще означава по-голямо търсене на офисни и индустриални площи, и повишение на потреблението, смятат в Colliers.

Фактори „за“ и „против“ връщането на емигрантите

От финансова гледна точка, затегнатите условия на трудовите пазари в ЦИЕ създават инфлация по отношение на работните заплати най-вече на квалифицирани кадри.

                  Годишен ръст на разходите за труд на единица продукция в ЕС (EUR / час) 2004-2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 21 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Не е точно така, имам много познати в Испания, чак яваш-яваш не се работи. По-скоро се работи както се работи у нас, понякога и повече от нормалното. Но не толкова работата им е основното на хората, а заплащането което е няколко пъти по-високо от аналогичното у нас, различните социаялни придобивки, уредения живот, а за някои едно от основните неща е и добрия климат, колкото и странно да звучи. Има хора които като отидат в южна страна и се влюбват в климата, топлото лято и липсата на сурови и тежки зими като у нас. За всеки е различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Мисълта ми беше, че сме се ориентирали към държави където го дават яваш-яваш. Без да се напъваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Предполагам, че се бъзикаш. Какви реформи, какви 5 лева. Кой ще чуе техният глас? Баце, Корни или Радев. Слез малко на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
coder
преди 6 години
Прав си и народ, който мисли по този начин нищо добро не го чака. Поради комунизма сега наново си изграждаме усещането за общност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
подзаглавието подсказва че анализа тръгва в грешна посока и ще е нещо изсмукано .... не мисля да го прочета, пък и ви казах на какво е признак заглавие въпросително изречение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 10
markov
преди 6 години
Живота тук си има и предимства: 1 Ако искаш да успееш , тук е правилното място ......единици са успелите гастербайтери. 2. Разходите за живот тук са много по ниски. С 1200 евро на запад си пълен бедняк след като си платиш квартирата , докато тук се живее доста прилично с тази сума. Просто всеки трябва да направи така че да изкара подобна сума тук и да живее като бял човек че гастербайтерството е до време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Дори и живеещите в южна Европа не се задържат в БГ-то като се върнат. Повечето разсъждават, че един път се живее и не искат да си дадат живота у нас за да правим реформи и да вървим по пътя на прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Като гледам графиката къде емигрират нашенци, не съм много обнадежден. Това е южна Европа. Другите са се ориентирали към по-богатия север.Ама ние сме по живота. Всеки трябва да си гони приоритетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
ert
преди 6 години
Не е само до заплащането, има още камари с негативи на живота у нас. Неуредения живот, липсата на работещи институции, високите косвени данъци ако живееш тук (храна, лекарства), липсата на сигурност, липсата на яснота какво правиш като се пенсионираш със символичната пенсия у нас, и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 5
sdar
преди 6 години
Едва ли ще е такъв ефекта, по-скоро ще има 2 ефекта.1. Работниците, които ще искат да са пак работници у нас, няма да издържат дълго и пак ще отидат на запад. Щото патриотизмът си е патриотизъм, ама хляба е с пари. Като дръпнат чертата след няколко месеца ще решат че е по-добре 5г. бачкане на запад и после 15г. почивка, защото колкото получат за 5г. на запад, у нас трябва да бачкат 20г. Този сценарий го виждам постоянно, като се върнат у нас и след година разбират че нещо не е наред и се връщат обратно навън.2. Или ако искат да станат предприемачи у нас и да доведат западния опит. И това съм го виждал, има единици успели, главно такива които навреме разбират че трябва да са членове на една определена партия, иначе ги съсипват бързо и сами се отказват.Така че тези розови прогнози нещо не ги виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още