IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунците се събират, за да гласуват на референдума, забранен от Испания

Хиляди хора се озоваха пред избирателните секции още преди изгрев слънце

10:19 | 01.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хиляди каталунци се събраха пред избирателните секции тази сутрин, опитвайки се да се противопоставят на испанските власти, като гласуват на забранения референдум за независимост, който създаде опасения от безредици в богатия североизточен регион на Испания, предава Ройтерс.

Референдумът, обявен за незаконен от централното правителство на страната, доведе Испания до най-тежката конституционна криза от десетилетия и засили опасенията от улично населие, като тест за волята на Мадрид и Барселона.

Гражданската гвардия на Испания също направи конвой по улиците на Барселона рано сутринта, но в началото на деня нямаше признаци нито националната, нито каталунската полицията да се опитва да затвори избирателните секции. На някои места гласоподавателите блокираха вратите в очакване, че полицията може да се опита да влезе. В училище в Барселона организаторите поискаха от хората да ги подкрепят, ако полицията се намеси.

“Станах рано, защото страната ми се нуждае от мен”, коментира Еулалия Еспинал, 65-годишна пенсионерка, която чака на опашка заедно с още 100 души пред една от избирателните секции под дъжда в 5 ч. сутринта.”Не знаем какво ще се случи, но трябва да сме тук”.

Организаторите призоваха гласоподавателите да се съберат часове преди отварянето на секциите в 9 ч., и пожелаха да има “масови” събирания до 7:30 ч., надявайки се това да бъде първата снимка на деня на референдума.

Преди това испанската полиция арестува каталунски представители на властта, иззе листовки от кампанията и запечата около 2300 училища, определени за избирателни секции. Освен това окупира комуникационния център на каталунското правителство.

Но местните лидери, подкрепени от поддръжниците на независимостта, решиха да не се отказват от плановете си. Семейства превзеха редица училища, определени за центрове за гласуване. Те спаха вътре една нощ, в опит да предотвратят затварянето им от полицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
незнам кво си разбрал, но притеснения нямам, а кои сте вие ? някъде от марс или от русия ми говорите ... вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
Успя да ме разсмееш. Но става дума за пари! Разбирам притеснението ви, ясно ми е и защо вие не разбирате нашето - така, че мир между вас и нас не може да има и рано или късно ще се стигне до испанския вариант. Та ние дори магистрала нямаме с вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
благодарение на това че са част от Испания, нямаше да е така ако са сами :) ... или ти ги защитаваш щото и теб те тресе някакъв провинциален комплекс ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
Каталуния внася много повече данъци, отколкото получава обратно от Мадрид http://investments.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=363311&df=45&dflid=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още