IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: Каталунците искат да гласуват, а не разделение

На 1 октомври в испанската провинция ще се проведе референдум за независимост, а централната испанска власт прави всичко възможно, за да го спре

19:16 | 29.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каталунците искат просто да гласуват, да имат право на избор, а не разделение, пише в коментар европейското издание Politico. На 1 октомври в Каталуния ще се проведе референдум за независимост, който обаче е определян от централната власт в Мадрид като незаконен.

Испанското правителство прави всичко възможно, за да не позволи провеждането на допитването - Конституционният съд го обяви за незаконен, защото е в противоречие на Конституцията, жандармерията затвори стотици сайтове, пропагандиращи отцеплението и т.н. 

От изданието посочват, че в последните години поддръжниците на независимостта на автономната испанска провинция се активизират. На 11 септември, националният празник на Каталуния, по улиците на Барселона през тази година се събраха над 500 хил. души.

По-невидими остават поддръжниците на статуквото, но пък на изборите, провеждани в провинцията досега, партиите, които подкрепят оставането в състава на Испания, получават същата подкрепа като сепаратистите.

Изданието посочва още, че настроените "за" независимостта на Каталуния цитират уверено проучвания, които показват, че 70-80% от каталунците подкрепят референдум за независимост. Това действително е така, но не е явно доказателство, че хората искат да се отцепят от Короната.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че само 34% от каталунците вярват, че референдумът ще покрие изискванията, за да бъдат обявени резултатите му за валидни. 

Затова и изводът на Politico е, че хората искат да имат правото да определят своето бъдеще, а референдумите са един добър начин за това. Допитването до народа е всъщност една популярна инициатива в цяла Европа. Хората очакват да имат по-голяма роля при управлението на страната си, показват проучвания.

Допитвания показват например, че 65% от испанците като цяло искат референдум за членство в ЕС, но идеята за напускане на общността се подкрепя от едва 13%.

Как ще се развият нещата в Каталуния можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 6 години
политико пак нещо си политиканства.......самиа факт, че предлагат РЕПУБЛИКА казва много! война докрай! Нищо общо с МВР! Интересно стана у еспаниата. Накрая, франко пак ше победи интербригадистите с решаващата помощ на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Venislav
преди 6 години
Това звучи нелепо.1. Искат да гласуват на референдум за независимост (разделение на Каталуния от Испания)2. Не искали "разделение"Ако не искат разделение, защо правят противоконституционен референдум за разделение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Забраняването на едно нещо го прави още по желано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още