IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната власт блокира сайта на Генералната асамблея на Каталуния

Казусът повдигна въпроса за двойни стандарти на Брюксел, след като ЕК отказа да вземе отношение по случващото се в страната

16:21 | 26.09.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанската жандармерия (Guardia Civil) блокира сайта на Генералната асамблея на Каталуния броени дни преди планирания референдум за независимост на испанската провинция, съобщава The Spain Report.

Каталунският парламент, заедно с други организации, участва в организирането на инициативи в подкрепа на независимостта в Барселона и в цяла Каталуния, допълва още изданието. Според депутати именно това е причината сайта на институцията да бъде блокиран.

Business Standard допълва за общо 140 затворени сайта от жандармерията. Всички те са про-сепаратистко настроени. На всеки един от тях е поставено съобщение, че домейнът е блокиран от властите в Испания.

Действията на испанските власти повдигнаха въпроси за двойни стандарти на Европейската комисия. По време на обедния брифинг на институцията в Брюксел говорителят й Маргаритис Схинас беше категоричен, че Комисията няма компетенциите да се намесва във вътрешните работи на Испания в този конкретен случай.

Журналисти от водещи европейски издания обаче припомниха позиции на ЕК, свързани с нарушаването на свободата на изразяване в Турция или Русия, когато става въпрос за аналогични казуси - затваряне на издания илии задържане на журналисти.

Коментарът на Брюксел на тези обвинения е, че е право на всеки да интерпретира ситуацията, но позицията на ЕК е, че няма правото да се намесва във вътрешните работи на Испания.

Каталуния ще организира референдум за независимост на 1 октомври. Централната власт в Испания обаче остро се противопоставя на тези опити. Конституционният съд на страната вече обяви допитването за противоречащо на Конституцията на Испания. Правителството забрани пари от хазната на Каталуня да бъдат използвани за организирането на референдума.

Парламентът на Каталуня пък все пак преодоля санкцията на полиция, използвайки нов домейн с разширение .eu, вместо досегашното .cat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
щото тук сте се наредили стандарта за нормалност :):) ... просто вече на никой не му се занимава с *** като вас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Момчиле, хазарите и монголите си имат 1/6 ли, 1/8 ли от сушата и аз не знам. Така че не ги чакай в Европа, те си харесват Русия и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Може пък не всичко да е загубено, щом даже в този пролетарски сайт може да се появят три коментара един след друг с нормална окраска... :) Или, викаш, кучетата си лаят, керванът си върви, а мишкуняците пазаруват и благославят евроатлантическите ценности... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 6 години
Или признаваме Косово, Крим, Шотландия, Тибет, Родопи/Южна Румелия, Каталуния или не признаваме. Не може за едни да има, а за други - не. Това е живо Средновековие. А ЕС с двойните си стандарти, вкл. Шенген, фондове, правосъдие и т.н. ще се задуши в собствената си бюрокрация по подобие на Римската империя. И се върви в тази насока с бързи крачки.В момента върви Великото преселение на народите, а после очакваме варварите, хазарите и моголите. Азия явно има потенциал да бълва население в излишък веднъж на 500-1000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Турска поговорка гласи : "Зорлем гюзелик олмаз-олсада якъшмаз" т.е. "На сила хубост не става, а и да става не бива"НЕ БЕ ТОВА НАЧИНА ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С КАТАЛУНЦИТЕ. ТРЯБВАШЕ ДА ИМ БЪДЕ ДАДЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЪЗДАДАТ ДЪРЖАВА , което те едва ли щяха да бъдат способни да направят. В случая те не се толерират от никоя съседна на Испания държава, което ги постава в невъзможност да реализират намеренията си. Друго би било ако съсед им е ТУРЦИЯ и районите на КАТАЛУНИЯ са заселени с етнически турци!Сещате се за какво говоря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Двойните стандарти по принцип са стандарт за Брюксел, така че тук няма новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още