IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът сложи край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми

Това решиха депутатите с окончателни промени в Кодекса на труда

12:59 | 13.12.17 г. 13
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С окончателни промени в Кодекса на труда (КТ) парламентът сложи край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми на клошари. Така недобросъвестните работодатели вече няма да могат да приписват фирмата си на трети лица и да бягат от финансови задължения към работниците.

Предвижда се предприятие, в което има наети работници или служители, да може да се прехвърли, след като отчуждителят изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието.  

С новите текстове не се позволява и на фирмите с наказателни постановления да участват в обществени поръчки.

С промените се засилват и контролните функции на Главната инспекция по труда /ГИТ/. Инспекцията ще може да започва процедура по несъстоятелност, ако не са изплатени заплатите на повече от 1/3 от работниците в предприятието. За тази поправка настояваше омбудсманът Мая Манолова.

Новата функция Инспекцията по труда ще започне да изпълнява от 31 март догодина, след като първоначалният срок беше 1 юли 2018 г., предава БТА.

Право на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя, независимо от срока му и от продължителността на работното време. Вземанията са в размер на последните шест начислени, но неизплатени месечни заплати и парични обезщетения през последните 36 календарни месеца /три години/, предхождащи месеца, в който е вписано решението по несъстоятелност. 

Максималният месечен размер на гарантираните вземания се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО и не може да бъде по-малък от две и половина минимални работни заплати към датата на вписване на решението в Търговския регистър.

Беше прието, когато вземанията на работниците, чиито правоотношения са прекратени през последните три години преди датата на вписване в Търговския регистър на решението, са само за начислени, но неизплатени обезщетения, дължими по силата на нормативен акт или колективен трудов договор, гарантираното вземане да е в размер на неизплатените обезщетения, но не повече от четирикратния размер на минималната работна заплата към датата на прекратяване на трудовото правоотношение.

Депутатите разпоредиха също обезщетенията да се изплащат не по-късно от последния ден на месеца, следващ месеца, през който е прекратено трудовото правоотношение, освен ако в колективния трудов договор не е договорен друг срок. След изтичане на този срок работодателят дължи обезщетението заедно със законната лихва.

Вземане на работник или служител, произтичащо от трудово или прекратено трудово правоотношение с длъжника до 6 месеца преди вписване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност в търговския регистър, се вписва служебно от синдика в списъка на приетите вземания.

За предотвратяване и преустановяване на нарушения на трудовото законодателство контролните органи на ГИТ по своя инициатива или по предложение на синдикалните организации могат да дават задължителни предписания на работодателя и органа по назначаването за изплащане на неизплатените заплати и обезщетения след прекратяване на трудовите правоотношения. Копие от влязло в сила предписание се предоставя на работника или служителя по негово искане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 22
tyu
преди 6 години
Хич не е същото, защото данъците са към държавата, а неизплатените заплати са си от частно-правен характер и се дължат към някакви бачкатори които може да го ду*ат на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
Miraka
преди 6 години
Същото е като когато продаваш имот или автомобил - не може без да си си платил данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 27
tyu
преди 6 години
Това не трябва да може да мине защото нарушава неприкосновенността на частната собственост, която е заложена като идея в Конституцията ни. Не може да ти забранят да продаваш своя собственост (в случая фирмата), защото това си е частна собственост и човек следва да може да се разпорежда с нея. А трудът си е най-обикновен труд, затова има работници за да работят. Трудът не е частна собственост за да се правят такива промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още