IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Нужно е повишение на вноските на държавите в европейския бюджет

Европейските фондове ще финансират само проекти с добавена стойност, обясни комисарят по въпросите на бюджета

15:02 | 14.02.18 г. 1
<p>
	<em>Гюнтер Йотингер. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: Архив Ройтерс

След Brexit в бюджета на Европейския съюз (ЕС) ще се отвори „дупка“, а има амбициозни програми за изпълнение в различни области – миграция, отбрана и т.н., обясни комисарят по въпросите бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер по време на брифинг в Брюксел, излъчен във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК).

Той даде обяснения за дебатите, провели се по-рано днес между комисарите за бъдещето на многогодишната финансова рамки след 2020 г.

Комисарят беше категоричен, че за следващата финансова рамка трябва да бъде предоставено финансиране, за да покаже устойчивостта на ЕС. Според него 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) като вноска в европейския бюджет няма да бъде достатъчно и ще постави ЕС пред тежък избор – селско стопанство или друго да подкрепи. Затова е нужно увеличаване на вноската на членовете.

Йотингер уточни, че се обсъжда вноската да бъде в размер на поне 1,1% от БВП, но все още има нерешени въпроси за нови инструменти, които ще бъдат финансирани от европейския бюджет. Според него не може да става въпрос за съкращения, тъй като ЕК вече е намалила разходите с 5%. Подобни процеси правят и други институции, още намаление на разходите ще застраши възможността да се извършва работата на институциите, подчерта той.

Йотингер добави, че две трети от разходите в бюджета не могат да бъдат орязани. Той даде за пример резултати от срещи в Австрия например, където работещите в селското стопанство са абсолютно против намаляването на разходите на Общата селскостопанска политика. 

Европейските фондове ще финансират само проекти, които носят реална добавена стойност, заяви още комисарят и обясни, че в момента тече процес по модернизиране на рамката и опростяване на правилата.

В момента се работи до определение за добавена стойност и то ще се отнася до новите проекти, но и за цялостното финансиране на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика.

По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обясни, че част от страните от ЕС не искат да дават повече пари в бюджета на ЕС, а друга част – да получават повече пари от ЕС. „Математически това е невъзможно“, обясни той.

Юнкер посочи още, че е „приятел на Кохезионната политика“ и допълни, че иска общността да има добре организирана политика по сближаване.

Многогодишната финансова рамка започва да се обсъжда сега, по-рано спрямо работата на предишни комисии, уточни Йотингер и припомни забавянето от страна на Комисията „Барозу“, което е довело до финансова несигурност, невъзможност да стартира Кохезионната политика, както и неясни приоритети на ЕС в тази сфера.

Земеделците трябва да знаят дали ще могат да разчитат на европейско финансиране, или гаранции за създаване на нови стопанства, обясни още комисарят.

„Колкото по-бързо вземем решение, толкова по-добре за перспективите и бъдещето на младите хора в селските региони“, каза той.

Темата за многогодишната финансова рамка след 2020 г. ще бъде дискутирана по време на неформалния Европейски съвет, насрочен за 23 февруари. ЕК ще представи предложението си за многогодишната финансова рамка след 2020 г на 2 май 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още