IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва серия обществени консултации заради бюджета на ЕС след 2020 г.

Очакванията са бюджетът да продължи инвестициите в растеж, работни места и иновации и да отрази и новите предизвикателства, като цифровизацията и миграцията

20:09 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започва серия от обществени консултации за приоритетите на Европейския съюз (ЕС), които трябва да бъдат отразени в следващата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г., съобщават от пресслужбата на Комисията.

Брюксел ще предложи бюджета след по-малко от пет месеца, посочва се още в съобщението.

В тази връзка днес Колежът на комисарите е провел първи ориентационен дебат за бюджета за следващия програмен период.

ЕК припомня, че в края на юни 2017 г. публикува документ за размисъл относно бъдещето на финансите на ЕС. Преди това – на 1 март 2017 г., беше публикувана и Бялата книга на Комисията за бъдещето на Европа, която насърчава всички граждани да се включат в обсъждането на основните решения.

Очакванията са бюджетът на ЕС да продължи инвестициите в растеж, работни места и иновации. Същевременно многогодишната финансова рамка трябва да отразява и новите предизвикателства през следващото десетилетие - цифровата революция, глобализацията, изменението на климата, миграцията, отбраната и сигурността.

До 8 март гражданите трябва да кажат къде смятат, че ЕС има най-голяма добавена стойност и къде трябва да съсредоточи инвестиционната си мощ, за да увеличи максимално въздействието на всяко инвестирано евро, подчертават от ЕК.

Гражданите могат да дадат и обратна връзка относно начина, по който текущите политики и програми на ЕС - като политиките на сближаване и младежта, подкрепата за иновациите и бизнеса и инвестициите в стратегически цифрови, транспортни и енергийни инфраструктури, работят и биха могли да бъдат допълнително подобрени по отношение на ефективността, опростяването или възможностите за взаимодействие между фондовете.

Резултатите от консултациите ще се използват при анализите за следващата многогодишна финансова рамка заедно с вариантите и идеите, които вече са представени от държавите членки, местните власти и частните заинтересовани страни.

На всичко това ще се основава и предложението на Комисията за следващия бюджет за периода 2021-2027 г.

Еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер обещава, че няма да представи предложение преди да е провел „интензивни дискусии с всички заинтересовани страни“.

„Публичните обсъждания, които стартираме днес, ще допълнят разговорите, които вече започнахме през 2017 г. с европейските столици. Нашата цел е да съберем възгледите на колкото се може повече хора и да получим солидна основа за подготовката на следващите програми на ЕС, за да се гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС осигурява максимална добавена стойност за европейците“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още