IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftUni създава IT гимназия

Топ образование и предприемачески дух са необходими на младите хора в България, смята IT експертът и предприемач Светлин Наков

14:57 | 02.03.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SoftUni създава IT гимназия

Топ образование и предприемачески дух са необходими на младите хора в България, за да бъдат научени и да придобият дигитални учения.

Това е мнението на IT експерта и предприемач Светлин Наков, основател на Софтуерния университет (SoftUni), изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие“.

“Всички знаем, че средното образование у нас не съответства на нуждите на света, в който живеем. Решението е в създаването на иновативни частни училища, в които да развиваш личностните качества на учениците, техните възможности да се оправя в света, да работи, да мисли, да бъде лидер”, коментира експертът, предприемач и  Светлин Наков.

Той обяви създаването на гимназия, насочена основно към IT обучението, която е един от бъдещите проекти на Софтуерния университет.

„Ще даваме съвременни дигитални умения, което е нещо уникално за България. Нашата гимназия ще бъде за съвременните хора, които искат да бъдат граждани на света, а за да бъдат такива, следва да са доста добри в дигиталните си умения“, посочи IT специалистът.

Според него тези хора ще бъдат бъдещите лидери, дигиталните лидери на страната.

"Смятам, че можем да станем Силициевата долина на Европа", посочи Наков, който от 20 години е в IT сектора и работи за влизането на повече българи в дигиталния свят.

Той съобщи, че следващият проект ще е блокчейн обучение за целия свят, като прогнозира, че дигиталният пазар в този сектор ще се увеличи над сто пъти, защото "всички имат нужда от децентрализирано управление".

Какво липсва в обучението в училищата? Защо не е верен стереотипът, че с нови технологии се занимават предимно мъже? Какви качества трябва да притежават учениците, за да влязат в IT гимназията, на какво ще ги научат в дигиталното училище? Как ще се задържат качествените учители?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още